De transfermarkt in Nederland sluit aan het eind van deze week. NEC wil zich nog versterken op een aantal posities en wellicht vertrekken er ook nog een paar spelers. Er komt een drukke week aan voor technisch directeur Carlos Aalbers, dat staat vast.

NEC heeft deze zomer een complete metamorfose ondergaan. Er vertrokken zestien spelers bij de Nijmegenaren en daar kwamen er tot nu toe elf voor in de plaats. “Een meer dan gemiddelde operatie”, stelt Aalbers in gesprek met Voetbal International. De TD vraagt dan ook om tijd van de NEC-fans. Vorige week leek Aalbers die tijd niet te krijgen. Toen stond een groepje supporters na de teleurstellende nederlaag tegen Heracles op het voorplein voor een gesprek. “De onvrede bij de supporters gaat ook deels over afgelopen seizoen”, vertelt hij. “Dat begrijpen we ook. Aan de andere kant zijn we een nieuwe situatie ingegaan en vragen we het publiek ook om een beetje begrip. Dat is heel moeilijk, maar we hebben het verhaal uitgelegd zoals ik dat nu ook doe.”

Wat wel duidelijk is, is dat NEC zich nog wil gaan versterken. De focus ligt bij de Nijmegenaren op een buitenspeler en een extra optie links centraal achterin. De NOS schreef vorige week in een artikel met een interview met algemeen directeur Wilco van Schaik dat NEC bezig zou zijn met een verdediger met Oranje-ervaring. Dat stukje werd al snel verwijderd door de omroep, maar toen Van Schaik zondag aan tafel zat bij Goedemorgen Eredivisie van ESPN werd er toch nog even naar gevraagd.  “Ik heb het ook gezien. Wij krijgen heel veel spelers doorgespeeld. Ik weet niet of het er eentje met Oranje-ervaring is”, benadrukte hij.

Van Bommel

Tot nu toe kijkt Aalbers veel over de grens voor nieuwe spelers. “De Nederlandse markt is gewoon lastig. Ik heb verschillende telefoontjes gedaan naar Nederlandse clubs, maar die laten veel spelers gewoon niet gaan. Ook in de Keuken Kampioen Divisie is het al lastig. Wij hebben ook met iemand als Ruben van Bommel gesproken, maar hij kiest voor AZ. Ik heb begrip voor zijn keuze, al neemt dat niet weg dat we wel volop voor hem zijn gegaan. Ik denk nog steeds dat er in Nederland heel veel goede spelers rondlopen. Het liefst haal ik ook Nederlandse spelers, maar op sommige momenten kan ik niet anders.”

“Ik kijk altijd eerst naar de Nederlandse markt, maar vergeleken met bijvoorbeeld Japan betaal je je soms scheel. Mede daardoor ben ik gecharmeerd van de Japanse markt. Op de eerste plaats natuurlijk omdat het goede spelers zijn, maar ook omdat er mogelijkheden zijn om spelers voor een lagere prijs te halen. En dan hebben spelers daar ook nog een geweldige topsportcultuur. De prijs die wij betalen voor iemand als Kodai Sano, daar krijgen we in Nederland echt geen speler van die kwaliteit voor.”

Vertrekkende spelers

Door de komst van Bas Dost lijkt er voor Pedro Marques geen toekomst meer bij NEC. De Portugees mag dan ook uitkijken naar een nieuwe club. Ook blijft er voor Elayis Tavsan voldoende belangstelling. “Mocht Tavsan vertrekken, komt er misschien wel nog een buitenspeler. Iemand die op beide flanken kan spelen, met de voorkeur voor rechts”, aldus Aalbers. Dit zal dan waarschijnlijk gaan om een huurdeal. “Kopen is in deze fase bijna onmogelijk, dan betaal je de absolute hoofdprijs. We huren liever niet, maar in deze situatie moeten we wel. Ik ben ook geen tovenaar. Die toprechtsbuiten die precies in ons profiel past, is allang verkocht. Reken maar dat we er dag en nacht mee bezig zijn. Tot en met 1 september zal het hier hectisch zijn.”

Foto: Rob Koppers