Carlos Aalbers kreeg bij zijn aanstelling begin november een aantal extra opdrachten mee ten opzichte van zijn voorganger Ted van Leeuwen. Denk aan de omgang met de (plaatselijke) media, het eerder samenstellen van de selectie en het vastleggen van spelers voor de lange termijn. Op al die onderdelen lijkt Aalbers nu al te slagen.

Bij vragen neemt de technisch directeur gewoon zijn telefoon op. Hij probeert transparant te zijn waar het kan. Daardoor weten supporters nu al dat Iván Márquez de club na dit seizoen achter zich laat. Vorig jaar bleef het bij Jonathan Okita en Cas Odenthal tot ver na de laatste speeldag allemaal onzeker. Met de komst van Sontje Hansen en Mees Hoedemakers toont Aalbers daarnaast ook daadkracht. Vorig seizoen was Pedro Marques aanwinst nummer één, op 17 juni ruim een maand na de laatste wedstrijd tegen Fortuna Sittard (15 mei).

Lange tijd

Dit jaar zijn Hansen en Hoedemakers definitief vastgelegd op 8 mei, een kleine drie weken vóór de laatste competitiewedstrijd tegen Fortuna Sittard (28 mei). “Met deze twee spelers waren we al lange tijd in gesprek”, zegt Aalbers tegenover deze website. “Toen beide spelers hun club te kennen gaven daar niet te willen bijtekenen, hebben we de connectie gemaakt. Maar we waren bepaald niet de enige. Voor beide spelers waren veel clubs in de markt. Dat deze spelers uiteindelijk voor NEC kiezen, bevestigt het idee dat we een goed verhaal hebben. Dat we er als club goed opstaan.”

Hansen, pas 20 jaar, heeft een vierjarig contract getekend. Hij zal hier de volgende stap in zijn ontwikkeling moeten zetten door veel eredivisiewedstrijden te spelen en vervolgens voor een mooi bedrag de volgende stap gaan maken. Aalbers: “Sontje kan op meerdere posities in de voorhoede uit de voeten. Hij stond jarenlang bekend als een groot talent bij Ajax. Met zijn snelheid, techniek en doelgerichtheid zien we in hem een waardevolle versterking voor onze selectie.”

Lijntjes

Hoedemakers tekent net als Hansen voor vier seizoenen en kiest dus voor stabiliteit. “Mees kende een minder jaar met Cambuur, maar was de twee seizoenen ervoor een bepalende speler.” Dat hij net als Aalbers een verleden bij AZ heeft, is vooral toeval. Het tweetal was in het seizoen 2018-2019 tegelijkertijd werkzaam in Alkmaar, maar dat kon Aalbers zich niet eens meer herinneren. “Maar uiteraard heb ik wel gebruik gemaakt van de lijntjes die ik nog in Alkmaar heb. Op die manier konden we extra informatie inwinnen.”

Die informatie gaat verder dan de kwaliteiten die Hoedemakers aan de bal brengt: die zijn ten slotte zichtbaar voor iedereen. “Hij is een technisch vaardige, tweebenige, middenvelder. Mees kan in verschillende formaties uit de voeten en geeft ons hierdoor meer opties”, zegt Aalbers, die dus meer dan dat verlangt van spelers die voor NEC komen spelen. “Hij heeft een sterke werkethiek en we zijn ervan overtuigd dat hij met zijn kwaliteiten nieuwe impulsen aan ons team gaat toevoegen.”

Langdurig

Dat beide spelers een langdurig contract tekenen, is ook iets wat binnen de club goed zal vallen. Onder Ted van Leeuwen tekende in twee seizoenen geen speler voor zo’n lange periode. Vaker was het zelfs een stuk korter. En in te veel gevallen ging het om huur. Om op termijn onafhankelijk van Marcel Boekhoorn te worden, zijn uitgaande transfers een must. En dat kan alleen met spelers die uitblinken mét een meerjarig contract op zak.

Hoedemakers en Hansen lijken twee spelers die niet naar NEC komen om op de bank plaats te nemen. “Dat doet geen een speler hoop ik. Ze weten dat er concurrentie is, maar dat is alleen maar goed. We willen elke positie weer dubbel bezet hebben en het liefst ook zo snel mogelijk.” Hoedemakers (25) kan de concurrentiestrijd aangaan met Lasse Schöne en Dirk Proper, die dit seizoen de onbetwiste controleurs zijn op het Nijmeegse middenveld. Voor Hansen ligt de kans op alle posities in de voorhoede, al geniet het zijn voorkeur om vanaf rechts te komen.

Daar zal Anthony Musaba met zijn vertrek voor extra ruimte zorgen, maar Elayis Tavsan ligt gewoon nog een jaar vast. Er is nog geen club die zich in Nijmegen gemeld heeft voor de 22-jarige dribbelkoning, maar daar zal ongetwijfeld verandering in komen als de transfermarkt begin juli opent. Wil NEC na twee jaar zonder weer een uitgaande transfer maken, lijkt Elayis Tavsan toch wel de meest logische optie om te verkopen. Een goed jeugd EK komende zomer kan zijn waarde doen opdrijven.

Branderhorst

Voor wie clubs zich ongetwijfeld wel melden, is Mattijs Branderhorst. De keeper geniet een transfervrije status en mag zo met elke club praten. De 29-jarige Tielenaar kreeg eind maart een aanbod van NEC. Dat heeft hij nog altijd in beraad. Aalbers verwacht ergens komende weken meer duidelijkheid.

Foto’s: Orange Pictures