Zo druk als tijdens de vorige zomerse transferperiode lijkt het niet te worden, maar toch is er werk aan de winkel voor technisch directeur Carlos Aalbers bij NEC. De club wil zich versterken met nieuwe spelers, maar houdt graag de sterkhouders binnenboord. “Uiteindelijk wil je stabiliteit. Dat levert gewoon meer punten op.”

Op vrijdag 28 juni begint NEC weer aan de voorbereiding van het nieuwe seizoen. De selectie zal dan nog niet compleet zijn, want er moet nog wel wat bij. “We willen onze selectie versterken met twee centrale verdedigers. Daarin zou er ook nog een bij kunnen komen die wellicht als back uit de voeten kan. Op alle aanvallende posities, dus ook de nummer tien, zoeken we wel iemand”, stelt Aalbers tegenover ForzaNEC. Door de gelichte koopoptie in het contract van Rober González is er in ieder geval al een aanvallende impuls gebleven in de Nijmeegse selectie.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Zomer 2023

Het is niks bij vorig jaar zomer, toen er maar liefst dertien spelers naar de Keizerstad kwamen. Dat moet de komende jaren voorkomen worden. “Uiteindelijk wil je ook stabiliteit. Dat levert gewoon meer punten op. Je hebt een markt die heel snel wisselt, daar ontkom je niet aan. Die vorige transferzomer, dat is absurd en te veel van het goede. Dat heb ik niet eerder meegemaakt.”

“Het mooiste zou zijn als je elk seizoen maar vier of vijf wisselingen hoeft te doen. Dat betekent dat je stabieler bent, door kan gaan waar je mee bezig bent en de nieuwelingen kan laten instromen. Er zijn veel spelers die afgelopen seizoen al een stap hebben gemaakt. Ik ga ervan uit dat ons instapniveau nu hoger zal zijn dan een jaar geleden.”

Sterkhouders

En dus is het ook zaak voor Aalbers dat hij sterkhouders bij NEC kan behouden. Met de contractverlening van Dirk Proper wordt daarop ingespeeld, al is dit waarschijnlijk ook gedaan met het oog op een hogere transfersom voor de jonge middenvelder.

Ook spelers als Philippe Sandler en Calvin Verdonk zouden een stap kunnen maken deze zomer, al hebben zij nog een doorlopend contract. “Voor nu is er nog geen concrete interesse”, vertelt Aalbers. De club heeft daarover ook geen afspraken gemaakt met de spelers. “Je weet het allemaal nooit. Club X betaalt zomaar een miljoen meer dan club Y. Dat geldt voor iedereen, dus het wordt steeds moeilijker om een selectie samen te stellen. De prijzen zijn erg hoog. Voor ons is het moeilijk om spelers bij FC Utrecht, SC Heerenveen of Sparta te kopen, maar dat is andersom natuurlijk ook zo. Alleen de topclubs kunnen spelers kopen van de clubs die eronder zitten.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Frustratie

De versterkingen zullen dus ergens anders gezocht moeten worden. Daar is de technisch directeur op dit moment hard mee bezig. “We hebben een aantal aanbiedingen uitstaan. Als wij dat doen, dan hebben we alle stappen doorlopen en willen we het afronden. Ik kan er dan wel elke dag achteraan bellen, maar het gaat niet sneller. Dat is heel frustrerend. Je focust je nu op die spelers, maar ik weet al zeker dat die niet allemaal door zullen gaan. Dan moet ik, samen met Nick Kersten, een plan B voorbereiden.”

“Het EK heeft daar ook invloed op. Het gaat eigenlijk altijd van boven naar beneden zeg maar, dus door het EK komt de markt weer wat later op gang. Pas na dat toernooi gaan de topclubs aan de slag en dan druppelt het langzaam door naar beneden.”

Kunnen de fans nog een terugkerende routinier verwachten, zoals de afgelopen jaren met Edgar Barreto, Lasse Schöne, Jasper Cillessen en Bram Nuytinck? “Nee, dat denk ik deze zomer niet. Ze zijn op volgens mij haha. Op dit moment is daar in ieder geval geen sprake van”, besluit een lachende Aalbers.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures