Carlos Aalbers wil uiterlijk 1 april antwoord hebben van het drietal met een aflopend contract in Nijmegen. Dat is de uiterlijke datum waarop de club duidelijkheid dient te verschaffen aan spelers met aflopende contracten. Bart van Rooij, Souffian El Karouani en Iván Márquez hebben al sinds begin december een aanbieding op zak. Bijna vier maanden dus.

“Ik heb aangegeven dat iedereen tijd en ruimte heeft gehad om keuzes te maken en er nu 100% duidelijkheid moet komen”, zegt Aalbers tegenover deze website. De technisch directeur van NEC gaf een maand geleden nog aan dat de gesprekken stroef verliepen. “Dat is nu anders. Er zijn reacties gekomen vanuit de spelers omdat ze ook snappen dat ze de club voor 1 april duidelijkheid moeten verschaffen. Ze hebben dan ook beloofd dat te doen.”

Als dat niet gebeurt, trekt Aalbers de aanbiedingen in. Een verdere toekomst bij NEC is dan uitgesloten, stelt de technisch directeur. “Want dan schakelen we echt door. We willen weten waar we aan toe zijn en hebben straks de tijd nodig om waardige vervangers te contracteren.” Voor Márquez heeft NEC met Philippe Sandler en Joris Kramer al een waardig centrum klaarstaan en ook op de linksbackpositie heeft NEC met Calvin Verdonk al een vervanger in eigen huis.

Lees ook: NEC licht optie in contract Tavsan

Van Rooij

Bij Van Rooij zit dat anders: Ilias Bronkhorst en Terry Lartey Sanniez kunnen als rechtsback spelen, maar het feit dat Verdonk daar recentelijk de voorkeur kreeg toen Van Rooij ontbrak vanwege een blessure spreekt boekdelen. Van Rooij vindt het dan ook zelf ingewikkeld om een keuze te maken. Tegenover dagblad De Gelderlander vertelde de rechtsback een paar weken terug dat hij ook ‘aan zichzelf moet denken’.

“Ik weet wat ik hier heb. Ik speel alles, het stadion is prachtig en de achterban behoort naar mijn mening tot de top drie van Nederland. Daarom is de keuze om wel of niet te blijven zo extreem lastig. Ik zit echt in tweestrijd met mezelf. Ik hoop in de komende maand meer duidelijkheid voor mezelf te hebben”, aldus Van Rooij.

Overige spelers

Er zijn meer spelers met een aflopend contract bij NEC. Bronkhorst en Sanniez bijvoorbeeld, maar ook Mattijs Branderhorst, Mathias de Wolf en Kas de Wit beschikken over een aflopende verbintenis. Zij kunnen allemaal volgende week, als het voetbal even stilligt vanwege interlandvoetbal, bericht verwachten van Aalbers. Dat geldt ook voor Jordy Bruijn: de middenvelder heeft een eenzijdige optie van de club in zijn contract voor een extra seizoen.

Koopoptie

Zo’n eenzijdige optie heeft NEC ook in het huurcontract van Andri Baldursson. De club kan eenzijdig de koopoptie lichten in het contract van de IJslander van Bologna. Dat ligt echter niet voor de hand, aangezien de rol van Baldursson dit seizoen beperkt is in Nijmegen. De middenvelder wacht nog altijd op zijn eerste basisplaats in de Eredivisie.

In de huurcontracten van Anthony Musaba en Nany Dimata heeft NEC geen optie tot koop. Mocht de club na dit seizoen verder willen met een van de aanvallers van respectievelijk AS Monaco en RCD Espanyol, zal het dus opnieuw aan de onderhandelingstafel plaats moeten nemen.

Foto’s: Rob Koppers en Orange Pictures