Donderdag 21 maart staat volledig in het teken van contractnieuws bij NEC. Koki Ogawa en Brayann Pereira zijn door de Nijmegenaren gekocht en hebben beide een contract voor drie jaar getekend. Calvin Verdonk zag zijn aflopende contract via een eenzijdige optie met een jaar verlengd worden. Er zijn nog veel meer spelers met aflopende contracten, daar ging technisch directeur Carlos Aalbers in een video op het YouTubekanaal van NEC op in.

Bij NEC is er nog altijd een groot aantal niet verlengde contracten. Rober González, Sylla Sow, Guus Gertsen, Nils Rossen, Lasse Schöne en Bas Dost beschikken allemaal over een aflopende verbintenis in Nijmegen. In een acht minuten durend gesprek gaat Carlos Aalbers in op de contractsituatie van elk van deze spelers.

González en Sow

González was één van de drie huurspelers die NEC begin dit seizoen aantrok met een optie tot koop. Donderdagochtend kwam het nieuws naar buiten dat de koopopties van de andere twee huurlingen, Ogawa en Pereira, gelicht zijn. Nieuws over González bleef uit, wat logischerwijs tot vragen leidt. Volgens Aalbers is het geen uitgemaakte zaak dat het huwelijk tussen de Spaanse vleugelspeler en NEC tot één seizoen blijft. Het uitblijven van nieuws heeft met de contractsituatie van González te maken. “In de situatie van Koki Ogawa en Brayann Pereira was het zo dat we de optie tot koop vóór 1 april moesten lichten. Bij Rober González is het zo dat we dit voor het eind van dit seizoen moeten doen, dus die tijd nemen we nog even.”

Hij kwam als absolute publiekslieveling binnen, maar in drie maanden tijd heeft Sylla Sow wellicht nog niet helemaal gebracht wat er van hem verwacht werd. De spits staat na zeven duels op één doelpunt in Nijmeegse dienst, maar kreeg ook pas eenmaal een kans in de basis. Voor de 27-jarige Nijmegenaar geldt hetzelfde als voor zijn Spaanse collega voorin. “Hij (Sow, red.) heeft ook een optie in zijn contract. Voor hem geldt hetzelfde: die datum (voor het verlengen van het contract, red.) is vastgelegd voor het einde van het seizoen. Daar nemen we ook de tijd voor, om daar een beslissing over te nemen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Rossen en Gertsen

Voor de jeugdproducten Nils Rossen en Guus Gertsen heeft Aalbers weinig goed nieuws. Het is einde verhaal voor Guus Gertsen. De twintigjarige verdediger, die momenteel op huurbasis speelt voor TOP Oss, krijgt geen nieuw contract aangeboden. Nils Rossen krijgt de komende maanden nog een kans om de leiding van NEC te overtuigen van zijn kwaliteiten. “Bij Nils Rossen heeft NEC een optie om het contract met één jaar te verlengen. Die optie hebben we niet gelicht, omdat we vinden dat Nils een wisselvallig seizoen speelt. We vinden dat er in de ontwikkeling een tandje bij moet, dat willen we gaan zien de komende maanden. Het kan zijn dat we eind dit seizoen zeggen: we blijven bij ons besluit, of dat we zeggen: we willen toch een overeenkomst voor een langere periode.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Lasse Schöne

De grootste naam met een aflopend contract is zeker die van Lasse Schöne. Het clubicoon, de buitenlandse speler met de meeste duels in de Eredivisie, twijfelde zelf al meermaals hardop of hij nog door moest gaan, maar lijkt zelf bereid te zijn nog één jaar te voetballen. Bij NEC is men nog niet helemaal overtuigd, aldus Aalbers. Volgens de technisch directeur zit de Deense middenvelder in hetzelfde schuitje als Rossen. “Ik heb ook met hem een gesprek gehad, omdat we heel veel respect hebben voor de carrière en de mens Lasse Schöne.” Volgens Aalbers speelt de leeftijd van de inmiddels 37-jarige Schöne ook een rol in die gesprekken. “De realiteit is ook dat de jaren gaan vorderen. Lasse heeft zelf ook aangegeven dat hij er zelf over nadenkt, net als wij. Het belangrijkste is dat hij met zijn staat van dienst een waardige afsluiting krijgt van zijn carrière. Of dat deze zomer is of de zomer daarna, moeten we nog gaan zien.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bas Dost

De laatste man met een aflopend contract is Bas Dost. De spits werd begin dit seizoen met veel bombarie binnengehaald en begon goed aan zijn dienstverband in Nijmegen, tot het noodlot toesloeg. Dost is rustig herstellende van zijn hartproblemen en zit in een compleet andere situatie dan alle voorgaande speler. Aalbers kan om die reden ook weinig kwijt over een eventueel nieuw contract. “De situatie van Bas is totaal anders. ik kan daar op dit moment niets over zeggen. Er moet duidelijkheid komen over zijn gezondheid, dan volgt vanzelf meer informatie.” Wel weet de technisch directeur wanneer die informatie verwacht kan worden. Volgens hem krijgt Dost in april meer te horen met betrekking over zijn fysieke gesteldheid.

Als laatste ging de technisch directeur ook in op de contractsituatie van Rogier Meijer. Het gaat de laatste weken veel over het aflopende contract van de trainer. Meijer en de club hebben ‘een eerste onderhoud’ gevoerd en gebruiken ze de interlandperiode om de inhoud te laten bezinken.

Foto’s: Orange Pictures