Volgens clubwatcher Jan Sommerdijk van Omroep Gelderland is Carlos Aalbers de ideale man voor NEC. De 58-jarige ex-prof is momenteel hoofdscout bij AZ Alkmaar, maar was tussen 2007 en 2013 al eindverantwoordelijke voor de technische zaken bij NEC. De Nijmegenaren zijn op zoek naar een nieuwe technisch directeur, nu Ted van Leeuwen heeft besloten te stoppen.

Aalbers voetbalde tussen 1982 en 1996 liefst 466 wedstrijden voor de Nijmeegse club. Alleen Frans Janssen en Sije Visser wisten de man uit Winssen op dit gebied te overtreffen. In 2007 volgde hij Leen Looyen op als technisch directeur. In de zes jaar die volgden bracht hij NEC naar grote successen. Zijn laatste kunstje was de komst van Alireza Jahanbakhsh in de zomer van 2013, die hij hoogstpersoonlijk ontdekte.

Daarna kwam Aalbers overspannen thuis te zitten op advies van de dokter. NEC stelde Edo Ophof, die toen al in de RvC zat, aan als interim-technisch directeur. Binnen twee weken zette Ophof Alex Pastoor op straat. Toen Aalbers na een maand weer aan het werk wilde ontstond er een onwerkbare situatie voor alle partijen. NEC voelde zich genoodzaakt om Aalbers op straat te zetten. Heel chique ging dat er niet aan toe. “Maar de mannen die daarvoor verantwoordelijk waren, Bart van Ingen en Ophof, die zijn er niet meer”, zegt Sommerdijk in de Jarda Podcast.

De weg ligt dus open. “Het lag echt aan hun, verder heeft hij met niemand problemen bij de club. Voor Wilco van Schaik lijkt Aalbers mij ook de ideale partner. Hij gaat wel z’n eigen gang, maar is niet zo eigenwijs als Van Leeuwen op wie niemand binnen de club enige grip had. Het is een vakman, hij heeft z’n sporen in het voetbal al verdiend en is bovendien een echte clubman.”

Het is een belangrijke functie-eis voor NEC, dat op zoek is naar iemand die al veel ervaring in de voetballerij heeft. Bovendien moet er meer oog komen voor de jeugdopleiding, het verkopen van spelers en wordt er een betere omgang geëist met fans en media. Sommerdijk voegt toe: “Marcel Boekhoorn heeft ook ooit aangegeven dat Aalbers de enige man in de voetballerij is die ooit geld heeft terugverdiend voor hem. Hij verkocht spelers als Bram Nuytinck, Björn Vleminckx en Jasper Cillessen. Het lijkt mij de ideale man voor NEC.”

Aalbers ligt momenteel vast bij AZ. Mogelijk moet NEC een afkoopsom betalen en is er sprake van een opzegtermijn.