NEC presenteerde afgelopen week de komst van Lars Olden Larsen. De 24-jarige Noor tekende voor vier jaar en mag zich gaan bewijzen als nieuwe linksbuiten in De Goffert. Technisch directeur Carlos Aalbers is erg blij met de komst van Larsen en vertelt over het proces om de buitenspeler naar Nederland te halen.

“Met alle spelers zijn we uiteindelijk wel een tijdje bezig. Bij Lars heeft het ook een aantal maanden geduurd. De Zweedse competitie begon in april weer, toen kwam hij naar boven en zijn we het scoutingsproces ingegaan. Dan zijn we zo een paar maanden verder. Eerst bekijken we de beelden. Wat voor type speler is hij, past hij in het profiel? Dan is het ook belangrijk om te kijken op welke intensiteit hij daar speelt. We zagen dat Lars rendement heeft. Hij heeft scorend vermogen en kan assists leveren”, stelt Aalbers tegenover Voetbal International.

Met Larsen heeft NEC een ander alternatief aan de linkerkant. Vorig seizoen moesten Magnus Mattsson en Ibrahim Cissoko het uitvechten op die positie. Laatstgenoemde werd voor zo’n drie miljoen verkocht aan Toulouse. Met Mattsson en Larsen als opties, kan trainer Rogier Meijer volgend seizoen kiezen uit twee verschillende smaken. “Lars kan op beide vleugels uit de voeten, maar komt het beste tot zijn recht op links met een goede samenwerking met de linksback. Hij is een aanvulling voor onze selectie. Mattsson is iemand die veel tussen de linies speelt. Lars start net iets hoger, misschien een meter of tien. Hij houdt het veld ook wat breder en houdt goed het overzicht. Daarnaast is hij een harde werker.”

Droom

De technisch directeur van NEC beaamt dat de Nijmegenaren een flinke concurrentiestrijd wonnen door Larsen binnen te halen. Zweedse media schreven dat BK Häcken hem definitief over wilde nemen. Gelukkig had de Noor een droom. “Lars wilde heel graag naar Nederland. Het was al van jongs af aan zijn droom om in de Eredivisie te spelen. Hij kon ook bij Häcken blijven en met die club de voorronde van de Champions League spelen, maar de kans om in Nederland te voetballen, wilde hij niet laten liggen. Lars liet me deze week nog een jeugdfoto van hem zien waarop hij voetbalde in een Oranje shirt. Hij was een jaar of acht, schat ik zo. Voor hem komt nu een droom uit.”

Russische media stellen dat Larsen, die overkwam van FK Pari Nizjni Novgorod, NEC zo’n 325 duizend euro heeft gekost. Dat klinkt als een goede deal, aangezien dit ver onder de marktwaarde van de 24-jarige Noor ligt. Larsen sluit vanaf 30 juni aan bij de Nijmegenaren. Dan start de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Foto’s: Orange Pictures en NEC Nijmegen