Carlos Aalbers is tot nu toe zeer tevreden over de prestaties van de twee Japanse versterkingen van NEC deze zomer: Koki Ogawa en Kodai Sano. De twee waren met hun doelpunten afgelopen dinsdag cruciaal voor de Nijmegenaren in het behalen van de bekerfinale.

Aalbers gaat in gesprek met de NOS in op de prestaties van beide spelers en het proces van afgelopen zomer toen de spelers binnengehaald werden. In eerste instantie bekeek de technisch directeur beelden van Ogawa, waarna hij naar Japan afreisde. “Om hem live aan het werk te zien en te kunnen spreken”, legt Aalbers uit. De technisch directeur haalde bij eerdere clubs al Yukinari Sugawara naar AZ en Ritsu Doan naar FC Groningen. Ogawa hoorde ook bij die lichting voetballers, maar net toen hij de stap naar Europa moest zetten, scheurde hij zijn kruisband af.

Waar het voor de NEC-fans wellicht een verrassing was toen Ogawa werd gepresenteerd, is Japan voor Aalbers dus bekend terrein. “Voetballers daar hebben een hoge handelingssnelheid, goede techniek, een uitstekende mentaliteit en ook niet onbelangrijk: de prijs-kwaliteitverhouding is goed.” Waar men in Zuid-Amerika nog weleens stuit op vage zaakwaarnemers en niet nagekomen afspraken, is in Japan alles duidelijk. “Voordat je die kant opgaat, weet je exact welke bedragen er betaald moeten worden. Zo ook voor Sano, die in 2022 voor het eerst in de scoutingsrapporten verscheen. Hij speelde op het tweede niveau in Japan, dus de financiële voorwaarden waren ook erg goed.”

Sano maakte tegen Cambuur uiteindelijk de winnende goal. Hij werd dit seizoen vooral als buitenspeler gebruikt, maar het idee is dat hij uiteindelijk als middenvelder gaat spelen, de plek waar hij ook afgelopen dinsdag schitterde. Nick Kersten zag Sano afgelopen zomer op het WK onder 20 spelen en was meteen duidelijk dat NEC vol voor de Japanner moest gaan.

Engelbewaarder en contract Ogawa

Daarnaast vertelt Aalbers nog een leuke anekdote over de ontmoeting met beide spelers. “Om hen alvast een indruk te geven van Nederland heb ik toen Engelbewaarder opgezet en gezegd dat die jongens dat nummer straks bij NEC wel moesten leren kennen”, lacht Aalbers. Dat kwam goed van pas toen de selectie in de zomer als uitje naar de Vierdaagsefeesten ging. Daar was Engelbewaarder het meest gedraaide nummer. “Toen keken ze even naar mij met een blik van: hé, dit liedje kennen we!”

Sano is vastgelegd voor vijf jaar, maar bij Ogawa is er sprake van een huurconstructie met optie tot koop. NEC zal een flink aantal tonnen neer moeten leggen voor de Japanse spits, die inmiddels al elf goals maakte in alle competities. Er zal binnenkort uitsluitsel komen over zijn toekomst bij de Nijmegenaren. “Daar gaan we in maart over beslissen”, stelt Aalbers. Sai van Wermeskerken was tijdelijk de derde Japanner in Nijmeegse dienst, maar wat Aalbers betreft blijft het daar niet bij. “Ik durf nog wel een derde aan”, sluit hij af.

Foto: Orange Pictures