NEC speelt zaterdagavond in en tegen Almere City FC de eerste wedstrijd van de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. NEC heeft uiteraard vaker in de play-offs gespeeld. De ene keer voor promotie/degradatie en de andere keer voor Europees voetbal. ForzaNEC dook de geschiedenisboeken in om terug te blikken op enkele voorgaande play-offswedstrijden.

NEC – Vitesse 2012

Na een uitstekende tweede seizoenshelft in het seizoen 2011/12, mocht NEC zich opmaken voor de play-offs om Europees voetbal. De eerste horde in die play-offs was Vitesse. NEC eindigde als achtste en Vitesse als zevende in de competitie. Het zou een hete wedstrijd worden. In de stromende regen kwam Vitesse via Nicky Hofs op een 0-1 voorsprong. Later zou Navarone Foor de 1-1 maken. In een heerlijke wedstrijd met ruzies, harde tackles en veel kansen speelde de regen een grote rol. De wedstrijd werd zelfs even stilgelegd. Nadat scheidsrechter Braamhaar het veld weer had goedgekeurd scoorde Vitesse via Wilfried Bony meteen: 1-2. NEC moest in de aanval en kreeg met een gelukje een penalty. Die werd benut door Lasse Schöne. Het meest dubieuze moment van de wedstrijd vond plaats in de 88e minuut. Na een afgeslagen corner bracht Schöne de bal in de ‘zestien’ en via Kevin Conboy en Frank van der Struijk ging die richting het Vitesse-doel. Van der Struijk dacht de bal van de lijn te halen, maar de NEC-spelers renden juichend weg. Uiteindelijk kende Braamhaar de goal toe op advies van zijn grensrechter. Het werd een nachtlang feest in Nijmegen. Helaas werd in de return met 2-0 verloren. Foor en Bram Nuytinck kregen in de eerste helft beide een rode kaart. Een wedstrijd om snel te vergeten, maar de thuiswedstrijd is zeker het terugkijken waard.


NEC – FC Emmen 2018

Nadat NEC in 2018 in de strijd om promotie uit bij FC Emmen kansloos met 4-0 onderuit ging, stond er nog een returnwedstrijd gepland. Toenmalig trainer Pepijn Lijnders wees iedereen erop dat in de play-offs alles kan gebeuren. Hij leek zijn gelijk te krijgen toen NEC na elf minuten met 2-0 voor stond. Twee doelpunten van Anass Achahbar hielpen NEC op weg. Een nog geen halfvolle Goffert zag NEC uit de startblokken schieten. De Nijmegenaren hadden nog maar twee goals nodig om een verlenging af te dwingen. Helaas kreeg NEC in de veertiende minuut de 2-1 tegen. Nu moesten de Nijmegenaren er vier maken, aangezien Emmen een belangrijke uitgoal maakte. NEC scoorde in de extra tijd van de eerste helft nog wel twee keer via Frank Sturing en Ole Romeny. Twee extra goals waren te veel gevraagd. Er werd nog op de lat gekopt, maar verdere grote kansen creëerde de ploeg van Lijnders niet. Het geeft wel aan dat veel mogelijk is in de play-offs. Een ruststand van 4-1 zie je ook niet ieder weekend.

Nacompetitie 1997

Het is een van de meest memorabele nacompetitietoernooien van NEC. VVV – NEC. Destijds werd in de nacompetitie met een poulesysteem gewerkt. De nummer één van de poule speelde het jaar daarop Eredivisie-voetbal. NEC zat in een poule met VVV, Go Ahead Eagles en Cambuur. Nadat er van Cambuur werd gewonnen en verloren van Go Ahead moest NEC winnen van VVV om nog te kunnen denken aan Eredivisie-voetbal. NEC stond na 17 minuten 0-2 voor in Venlo dankzij Michel Langerak. De wedstrijd leek gespeeld, maar VVV kreeg twee penalty’s. Die werden benut en zo stond het weer gelijk. Cees Lok kreeg ook nog een rode kaart en zo stonden de bezoekers met tien man op het veld. NEC leek de wedstrijd te gaan verliezen tot dat de Nijmeegse ploeg werd geholpen op een manier die je niet vaak ziet. NEC was met veel supporters naar Venlo afgereisd. ‘Hooligan Danny’, zoals we hem kennen, besloot het veld op te rennen en oud-NEC’er Maurice Graef een kopstoot te geven. De vlam sloeg in de pan en VVV voelde zich erg geïntimideerd door de fanatieke NEC-fans. Dat hielp NEC enorm want uiteindelijk scoorde Emiel van Eijkeren: 2-3. Zo bleef NEC in leven. Later zou NEC alles winnen en zich handhaven in de Eredivisie. Een uitgebreider verslag van deze nacompetitie vind je hier.


Play-offs 2008

Over deze play-offs kan je veel schrijven. Iedere wedstrijd was bijzonder. Van Roda-uit tot Groningen-thuis, maar de wedstrijd die we ons allemaal het best herinneren is natuurlijk de 6-0 tegen NAC. De ploeg van Mario Been gaf een galavoorstelling en sloopte de nummer drie van Nederland. De uitwedstijd tegen NAC daarna was nog maar een formaliteit. Volgens sommige spelers maakten mensen zich meer zorgen of er wel genoeg bier de spelersbus mee inging dan over de wedstrijd. NEC won met 0-1 en zou daarna feest gaan vieren. In de Goffert werden de spelers onthaald door uitzinnige fans. Het avontuur dat we daarna in Europa zouden beleven was nog mooier. Laten we hopen dat deze play-offs het muntje ook de goeie kant op valt!


Foto’s: Rob Koppers