NEC mag zich weer gaan opmaken voor de volgende competitiewedstrijd. Je zou bijna vergeten dat er gewoon weer gevoetbald moet worden met alle problemen die nu spelen bij NEC, maar het vizier moet weer op scherp bij de selectie. Zondag reist de ploeg van trainer Rogier Meijer af naar Enschede om het in de Grolsch Veste op te nemen tegen FC Twente.

Het is een belangrijke wedstrijd om de punten. Twente staat zevende met vier punten meer dan NEC. De Nijmegenaren kunnen de punten wel gebruiken, zeker om wat positiviteit in de club te krijgen. In het verleden heeft NEC het vaak moeilijk gehad in Enschede. Er werd door de jaren heen wel een keer een puntje gepakt, maar winnen is zeldzaam. In 2005 won NEC voor het laatst in de Eredivisie uit bij Twente door een doelpunt van de Braziliaan Tininho.

Een van de meest memorabele wedstrijden werd gespeeld in 2004, toen NEC met 2-5 (!) won. Onder leiding van Johan Neeskens beleefde NEC een moeizaam seizoen. Een overwinning bij Twente werd ook niet verwacht. Tot ieders verbazing kwam NEC wel op voorsprong door Rob Wielaert, maar lang kon het daar niet van genieten. Peter Wisgerhof schoot al snel na rust schitterend raak namens NEC en toen wisten beide ploegen het net ineens te vinden. Zico Tumba scoorde de 1-3, maar ook nu bracht Jeffrey de Visscher de spanning meteen weer terug. In een niet al te beste wedstrijd in het toenmalig Arke Stadion ploeterden beide teams over het veld.

Vlak voor tijd besliste Fabian de Freitas de wedstrijd. Twente was gebroken en zag Rene van Rijswijk ook nog de 2-5 maken. Ja, het was zo’n wedstrijd. Rene van Rijswijk scoorde en dat deed-ie niet vaak. Commentator Arno Vermeuelen verwoorde het goed. ”Van Rijwsijk scoort en dat heeft ie heel weinig gedaan in zijn carrière.” Keeper Cees Pauwe keepte misschien wel zijn slechtste wedstrijd voor de Tukkers. Hij zou later nog in het seizoen 2011/12 als wisselkeeper fungeren bij NEC.

NEC wint in de beker bij Twente

De laatste Eredivisie-overwinning van NEC in Twente dateert uit 2005, maar in 2007 werd ook gewonnen. NEC was niet in vorm en speelde in de eerste ronde tegen Twente. Wonder boven wonder sleepte NEC er een verlenging uit. Na 90 minuten stond het 1-1. Captain Peter Wisgerhof schoot NEC verrassend op voorsprong. Een groot feest volgde bij spelers en staf. Mario Been omhelsde zijn assistent-trainers. Na afloop mocht Wisgerhof de loting verrichten voor de tweede ronde van de beker. Toen presentator Humberto Tan vroeg wie Wisgerhof zou willen loten noemde hij De Treffers. “Dat zou wel lekker zijn.”

Hij pakte allereerst het balletje met De Treffers en drie keer raden wie hij als tegenstander pakte….jawel, NEC. Na het duel met FC Twente aanstaande zondag, dat aftrapt om 12:15, wacht VV Capelle in de tweede ronde van de KNVB Beker. Dat duel staat woensdag op de rol.

Jonathan Okita speelt in zijn eerste NEC-seizoen thuis tegen FC Twente. NEC zou het duel tegen de kampioen van de Keuken Kampioen Divisie met 4-0 winnen.

Foto: Rob Koppers | Orange Pictures