De hemel kleurt grijs boven Nijmegen. Kleine regendruppels toucheren de grond van een stad die trots is op het bestaan van haar plaatselijke voetbaltrots. Het leven dat aan een zijde draadje hangt op deze dinsdagmorgen. De dag voordat de gemeente het lot van NEC zal bezegelen tijdens een raadsvergadering.

"NEC heeft Nijmegen op de kaart gezet", zegt een supporter met het gezicht vol zorgen. Omroep Gelderland peilt de gemoedstoestand van de meest trouwe aanhangers. Paniekerig, zo zou je het kort, maar krachtig kunnen omschrijven. Twintig meter verderop wordt er gelachen. De bal rolt vluchtig, maar niet altijd in de goede richting. Een hakje van Bas Sibum sterft voor de tweede keer op rij in schoonheid. "He, is het hier circus of zo?" Sibum zwijgt, maar vertoont een lichte grijns en gooit zijn armen in de lucht. Hij weet dat Patrick Kluivert gelijk heeft. Ook Kluivert, sinds dit seizoen als trainer stage lopende bij de manschappen van hoofdcoach Wiljan Vloet, combineert zijn opmerking met een lach. "Het is ontzettend belangrijk om de boodschap goed over te kunnen brengen. Nu ik merk dat dit me lukt krijg ik steeds meer plezier in het trainer zijn. Je moet als trainer boven en tussen de spelers kunnen staan. Ik wil niet de schoolmeester spelen. Voetballers moeten plezier houden in het spelletje. Dat is de basis tot succes", vertelt hij een half uur later aan tafel in de kantine van het stadion.
Het beroep van spits heeft hij inmiddels ingeruild voor het trainersvak. Maar de Amsterdammer heeft te veel bereikt om er niet even bij stil te staan. Oranje´s topscorers aller tijden met veertig doelpunten, matchwinnaar van de Champions League-finale in 1995 en topscorer van het EK 2000. Een kleine greep uit een verguld assortiment. Als profvoetballer piekte Kluivert ontzettend vroeg. Waar topspitsen als Ruud van Nistelrooij en Didier Drogba vooral furore maken in hun nadagen was Kluivert vanaf de dag dat hij zijn jeugd inruilde voor volwassenheid een spits die het predicaat ´wereldtop´ met recht mocht opstempelen. De medaille had ook een keerzijde. "Het leven van een spits heeft maar een beperkte houdbaarheidsdatum", weet Kluivert als geen ander. Toen hij in 2007 bij PSV ging spelen was Kluivert niet meer de aanvaller die met name bij Ajax en Barcelona het verschil maakte. Maar een ander talent ontkiemde tijdens zijn verblijf in de lichtstad. "Bij PSV merkte ik dat ik me verantwoordelijk ging voelen voor de jonge spelers. Ik vond het belangrijk om ze mee te laten delen in mijn ervaringen zodat zij er beter van konden worden. Dat gevoel is zich steeds meer gaan ontwikkelen, maar ik was in het begin nog niet helemaal overtuigd van mijn trainerskwaliteiten. Uiteindelijk heeft mijn vrouw me over de drempel getrokken en gezegd dat ik er iets mee moest gaan doen. Toen ben ik informatie gaan inwinnen over het volgen van de trainerscursus. Op dat moment was het ook het laatste jaar dat je als ex-profvoetballer de verkorte trainerscursus kon gaan doen."
Gezien zijn voetbalverleden kwam Kluivert daarvoor in aanmerking. Louis van Gaal, Guus Hiddink, Frank Rijkaard, Sir Bobby Robson, Radomir Antic, Carles Rexach, Dick Advocaat, Fabio Capello. Stuk voor stuk toptrainers, en allemaal hadden ze ooit de voetballer Kluivert onder hun hoede. Hij neemt als beginnend trainer een behoorlijke bagage aan kennis mee. "Het is een voor de hand liggend antwoord, maar ik heb van iedere trainer wel iets geleerd. Ik moet wel eerlijk zeggen dat een trainer als Louis van Gaal een voorbeeld voor me is. Hij is de man die me een kans heeft gegeven bij Ajax en me vervolgens ook naar Barcelona heeft gehaald. Ik heb ontzettend veel van hem geleerd. Als trainer denk ik ook offensief, soms te aanvallend. Dat zit toch in je als Nederlander. Ik heb in vijf verschillende landen gewerkt als voetballer, maar in mijn ogen is de Nederlandse voetbalopleiding het beste. In Italië, Frankrijk, Spanje en Engeland ligt de focus met name op het eerste elftal. De jeugdopleiding van Nederland staat ook het dichtst bij me. Natuurlijk ontwikkel ik mijn eigen visie, dat is belangrijk. Ik ben niet iemand die de stijl van een trainer probeert te kopiëren, daarvoor sta ik te dicht bij mezelf."
Kluivert was als speler al iemand die tactisch gezien wist wat er gevraagd werd. Zijn voetbalinhoudelijke inzicht en de ervaring met het werken onder topcoaches zorgden ervoor dat hij in 2009 slaagde voor de cursus Coach Betaald Voetbal. Toch wil hij nog niet de stap maken om als hoofdtrainer aan de slag te gaan. "Als journalisten de kans krijgen sabelen ze je meteen neer. Kijk maar naar Marco van Basten. Via de weg der geleidelijkheid wil ik er in alle rust naar toe werken om in de toekomst ergens aan de slag te gaan als eindverantwoordelijke. Ik ben iemand die snel leert, maar ik ben er nog niet klaar voor. Zoals bekend heb ik al stage gelopen bij PSV en AZ. Mijn zaakwaarnemer Rob Jansen adviseerde mij om bij NEC mee te gaan lopen. Rob is ook mijn klankbord. Hij is geen trainer, maar heeft wel de vereiste diploma´s op zak. Een man die weet waar hij over praat."
De voorste linie van trainer Wiljan Vloet profiteert van de ervaring die Kluivert met zich meebrengt, maar de 79-voudig international richt zich op alle facetten van het vak. "Toevallig was ik net de spitsen aan het trainen, maar als coach maak ik onderdeel uit van het totale proces. Tijdens de thuiswedstrijden zit ik op de tribune en ben ik via een elektronisch oortje verbonden met de bank. Natuurlijk praat ik veel met de aanvallers, vooral met Björn Vleminckx. De spitspositie is mijn expertise gezien mijn verleden. Ik praat vanuit mijn eigen ervaringen en dat proberen we vervolgens trainbaar te maken. Je kijkt natuurlijk ook hoe buitenspelers lopen, met en zonder bal." Kluivert is 34 en vertoont fysiek nog altijd geen ongemakken. Edgar Davids en Clarence Seedorf razen nog altijd over de velden. De spits in Kluivert zal nooit sterven, maar inmiddels is de trainer al geboren. "Natuurlijk houd ik nog altijd als voetballer van het spelletje, maar het vervolg van mijn carrière heeft definitief een wending gekregen. Als trainer."
Bron: www.voetbalzone.nl