De voorbereiding op het nieuwe seizoen loopt alweer enkele weken. Voor ForzaNEC.nl dus de hoogste tijd om kennis te maken met de nieuwe trainer!
Canadese Nederlander
Dwight Lodeweges werd op 26 oktober 1957 geboren in het Canadese plaatsje Turner Valley, toch zette hij zijn eerste schreden op het voetbalveld in Nederland. ”Na de oorlog emigreerden mijn ouders vanuit Nederland naar Canada. Zoals je misschien wel weet was er hier toen geen droog brood te verdienen. Zij kozen ervoor om na hun huwelijk hun geluk daar te beproeven. Aldaar haalden zij allerlei fratsen uit om maar aan geld te komen: kauwgom onder tafels vandaan halen, hout hakken en ga zo maar door. Vaak hadden ze wel twee of drie verschillende baantjes tegelijkertijd.” Samen met vijf broertjes en zusjes groeide de huidige trainer dan ook op in Canada maar na enkele jaren was het gezin Lodeweges genoodzaakt weer terug te keren naar Nederland. ”Mijn vader kreeg flink wat fysiek ongemak te voorduren. Er waren in Canada nauwelijks sociale voorzieningen en het leek er toentertijd ook niet op dat daar snel verbetering in zou komen. Omdat wij eigenlijk Nederlanders waren en hier die voorzieningen beter geregeld waren was de enige optie om terug te keren naar Nederland. Ik was toen ongeveer 6 of 7 jaar oud en weet nog wel dat iedereen één koffer meenam naar Nederland, meer hadden we ook gewoon niet.”
De familie Lodeweges streek neer in Gelderland en de jonge Dwight ging voetballen bij De Kieviten in Voorthuizen. Na een paar jaar koos hij echter om, net als zijn vriendjes, bij VVOP te gaan voetballen. ”Dat was een wat ambitieuze, grotere club. En op die leeftijd is het natuurlijk ook belangrijk waar je vriendjes voetbalden.” Niet lang daarna kan Lodeweges deel uit gaan maken van het befaamde jeugdhuis van Go Ahead Eagles. ”Jongens als Peter Arntz en Jan van Deinsen zaten in de lichting voor ons. Vervolgens brak ik door samen met Martin Koopman, Wim Woutsma en keeper Jan Endeman. Het grote wapen van die club was ook dat jeugdhuis. Het gaf Go Ahead de mogelijkheid om als eerste club in Nederland spelers van wat verder af een kans te geven.”
Terug naar Noord-Amerika
Toch blijft zijn geboorteland Canada trekken aan de jonge prof. Hans Kraaij senior geeft hem dan ook de kans terug te keren naar het Noord-Amerikaanse continent, hij moest daar echter één grote concessie voor doen. ”Net voor de gouden periode van AZ was Kraaij daar trainer en die wilde mij naar Alkmaar halen. Hij vertrok echter daar en ging naar de Oakland Stompers, dichtbij San Francisco. Kraaij vroeg mij direct om mee te gaan en dat was voor mij natuurlijk een geweldig aanbod: gelijk wegwezen dus. Vervolgens heb ik mijn huwelijk uitgesteld. De kaarten waren nog net niet de deur uit. Ik kreeg daar namelijk een contract voor één jaar en mijn toenmalige verloofde bleef, voor de zekerheid, in Nederland wonen. Zij kon tenslotte zo haar baan behouden.”
In Amerika kwam de gehele organisatie voor een grote verrassing te staan. Zoals ook wel bij andere sporten gebruikelijk is in de Verenigde Staten werd de gehele club verkocht naar Edmonton. ”Dat kan daar allemaal. Wij verhuisden van het subtropische Oakland naar een poolklimaat. Volgens mij was het in februari daar wel –30 maar iedereen verhuisde gewoon mee. Vervolgens heb ik daar ook nog voor de Montreal Manic gespeeld en voor de Minnesota Strikers. Daar heb ik één jaar gewoon outdoor gespeeld en nog een paar jaar indoor. Op zo”n ijshockeyveld, boarding eromheen en dan lekker voetballen.”
Avontuur
Niet alleen als voetballer ziet hij een voor velen onbekend deel van de wereld, ook als trainer komt de voormalig verdediger nog eens ergens. Na in Nederland trainer of assistent te zijn geweest bij FC Zwolle, FC Groningen en SC Heerenveen lonkt het grote avontuur in de Verenigde Arabische Emiraten. ”De club wilde mij en Sef hebben. Wij kwamen daardoor met elkaar in contact en hadden bij zoiets van ‘laten we het samen maar proberen”.” Na twee jaar kwam er nog een Aziatisch avontuur op het pad van Lodeweges. Nagoya Grampus Eight wilt zowel Lodeweges als Vergoossen aanstellen als trainersduo. ”We hebben ruim drie jaar samen in het buitenland doorgebracht en we spreken elkaar nu nog regelmatig. Het waren twee fantastische ervaringen maar wat mij het meest bijblijft zijn de enorme verschillen tussen een Arabisch land en Japan. Dat is echt als zwart en wit, zo verschillend.”
Uiteraard is Lodeweges de Engelse taal meer dan machtig. Dat is dan ook geen probleem in de Emiraten, een voormalige Engelse kolonie. In tegenstelling tot Japan. ”Bij Al-Jazira sprak iedereen eigenlijk heel behoorlijk Engels. In Japan hadden zowel ik als Sef beide één of twee tolken bij ons. Als ik dan iets aan de groep vertelde dan vertaalde die tolk het weer voor de groep. In het begin was dat erg wennen natuurlijk.”
Uitdaging
Niet alleen in het buitenland heeft Lodeweges zijn sporen verdiend. Ook in Nederland kan hij als trainer/coach een aardig CV overleggen. Samen met Sef Vergoossen neemt Lodeweges de taken over van de vertrokken Ronald Koeman bij PSV. Met die club wordt hij ook kampioen van Nederland. Het was een eerste kennismaking met een Nederlandse topclub. ”Na mijn eerdere periode in Nederland had ik voor mijzelf een paar dingen ten doel gesteld. Ik wilde alleen nog werken waar ik het naar mijn zin heb, waar ik een uitdaging zie en er moeten hele goede mensen werken want anders ga ik daar niet heen. Ik heb met Sef altijd geweldig samengewerkt en daarom ging ik ook met hem mee naar PSV. Maar dat gevoel heb ik ook hier. De eerste contacten met Carlos Aalbers en Jacco Swart waren gewoon heel positief.”
Na die eerste contacten moet Lodeweges ook zelf wikken en wegen. Hij heeft nog een contract bij PSV maar het was zelfs niet uitgesloten dat hij zijn interim-functie om kon zetten in een baan als hoofdcoach van PSV. Toch kiest hij voor Nijmegen. ”Ik kreeg een heel duidelijk beeld van de ambities, de weg die men is ingeslagen met de visie ‘voetbal als vak” en van de technische mogelijkheden. Voor de functie van hoofdtrainer was men eigenlijk op zoek naar een schaap met vijf poten. Iemand die op vele gebieden thuis is, zowel individuele begeleiding als in groepsvormen. Je steekt daar ontzettend veel tijd in om op allerlei gebieden zo”n groep beter te maken.”
Duidelijk
Afgelopen half jaar kreeg Lodeweges vele complimenten in de pers van bepalende spelers als Amrabat, Affelay en Dzsudzsák. Tegenwoordig een zeldzaamheid in de voetballerij als er géén prijzen worden gepakt, toch overkwam het de 51-jarige trainer. ”Ik vind dat je je spelers veel duidelijkheid moet geven en ze proberen ergens van te overtuigen. Dat werkte bij die groep ontzettend goed. In het geval van Amrabat , maar ook van Affelay, hebben we urenlang gesproken aan de hand van videoclips en flipovers wat goed en niet goed was. Wij hebben hem op die manier weten te overtuigen en daar voelde hij zich goed bij. Wat ik ook heb gezegd: ‘je mag fouten maken”. Alleen moet dat wel gebeuren vanuit een bepaalde organisatie want daar kun je dan altijd op terugvallen mocht iets echt fout gaan.” Daaruit haalt de oefenmeester ook zelf veel plezier. Spelers overtuigen van het hoe en waarom van diverse (voetbaltechnische) zaken. ”Als je dat niet leuk vindt moet je er ook gelijk mee stoppen.”
Toen Lodeweges binnenkwam bij NEC werd hij door enkele spelers direct gewezen op een paar onduidelijke zaken. Omdat de trainer graag duidelijkheid schept voor een groep ging hij hier direct mee aan de slag. Inmiddels was het toenmalig aanvoerder Youssef El-Akchaoui die in De Gelderlander direct liet blijken blij te zijn met die verduidelijkingen. ”Ik vind dat als je dingen duidelijk wilt hebben in het veld dan moet dat erbuiten ook zijn. En dan hebben we het helemaal niet over ingewikkelde dingen maar gewoon over normaal gedrag, meer is het niet. Vaak hele simpele dingen maar die moeten wel geaccepteerd worden door de groep. Daarbij wil ik op dat soort gebieden ook veel inspraak vanuit de selectie. Datzelfde geldt voor technische zaken. Als iedereen het accepteert en het is samen afgesproken dan moet je dat ook met zijn allen nakomen.”
Ook technisch gezien worden er dus nieuwe afspraken gemaakt. Dit heeft volgens de trainer niet alleen te maken met een bepaalde formatie. Toch zijn er op de diverse internetfora vaak discussies of het 4-4-2 systeem voor de huidige selectie niet beter is. ”Met El Kabir en Saidi heb je al twee vleugelspelers en ook Rick ten Voorde kan daar al heel aardig uit de voeten. Echter een systeem is allang niet meer bepalend hoe je speelt. De linker- en rechteraanvaller hoeven ook zeker niet per se spitsen te zijn, dat kunnen ook middenvelders zijn. Dan zou je die formatie weer kunnen betitelen als 4-4-2 in plaats van 4-3-3. Het hangt allemaal samen met de invulling die een trainer of een speler aan een bepaalde positie geeft. Wel zijn er taken die hartstikke vast liggen, bijvoorbeeld in de organisatie.”
De voorbereiding op aankomend seizoen lag voor gedeeltes natuurlijk al vast voordat Lodeweges werd aangesteld als trainer. Toch had hij één wens. ”Ik wilde heel graag het trainingskamp wat eerder in de voorbereiding hebben. Ik vind namelijk dat je als nieuwe trainer en met diverse nieuwe spelers elkaar zo snel mogelijk moet leren kennen. Dat is uiteindelijk goed gelukt. Niet alleen op het veld maar ook er buiten.” Inmiddels is de periode van oefenen tegen amateurteams zo goed als voorbij en omdat de competitie al over ruim twee weken begint wordt het tijd om toe te werken naar meer vastigheden. ”In het begin heb ik natuurlijk zoveel mogelijk spelers willen zien, soms wel 22 per wedstrijd. Die periode is nu wel voorbij. Daardoor hebben we een goede basis gelegd en veel en gericht kunnen trainen.”
Ideale schoonzonen
Carlos Aalbers kondigde maanden terug al aan dat er bij NEC ook meer op mentaliteit gescout ging worden. Niet alleen de trainer lijkt hier een voorbeeld van ook de nieuwe aankopen als Vleminckx, Ten Voorde en Van Eijden passen in dit plaatje volgens Lodeweges. ”Dat zijn alledrie ideale schoonzonen. Niet alleen in het veld maar ook in de kleedkamer hartstikke goede jongens. Jongens waarop je kunt bouwen.” Dat laatste blijkt wel wanneer we  hem vragen naar de mening van de topaankoop dit seizoen, Björn Vleminckx. ”NEC zat al achter hem aan en heeft mij toen gevraagd om een paar keer te gaan kijken. Wat ik daar zag was een type voetballer die iedere trainer wilt hebben. Als je aan een oorlog begint en je moet als trainer iemand mee hebben, dan is hij dat. Hij gaat tekeer en geeft nooit op. De eerste twee weken in de voorbereiding was hij niet fit door onder meer een neusoperatie. Als je nu ziet wat voor een progressie hij maakt, hoe hard hij werkt om die achterstand goed te maken, dat is fantastisch. Daarnaast denk ik dat hij veel beter kan voetballen dan dat mensen op het eerste gezicht kunnen beoordelen.”
Ook op Ten Voorde zit, zoals men wel eens zegt, een goede kop. De vraag die bij veel supporters dan ook al heerst: talent voor de toekomst of potentiële basisspeler? ”We moeten heel voorzichtig met hem zijn, hij heeft zijn rijbewijs nog niet eens. Maar ik denk dat hij voor een verrassing kan zorgen. Het is een grote, sterke jongen en ogenschijnlijk gaat alles hem vrij gemakkelijk af. Maar het is een absoluut talent. Tegen SVBO stond hij onlangs linksbuiten en dat vulde hij heel goed in.”
Voorbereiding
Al in de voorbereiding leek er veel onduidelijkheid te bestaan over de rol van Arek Radomski. De speler wist zelf tegenover ForzaNEC te vertellen dat hij weg mocht. De nieuwbakken hoofdtrainer heeft daar inmiddels met de Pool over gesproken. ”Aan het eind van vorig seizoen heeft Arek een gesprek gehad met de club. Daaruit bleek dat men niet onwelwillend tegenover een vertrek stond. Ik kom hier echter binnen bij de club en ik zie hem trainen en spelen. Hij is hartstikke fit, wil vechten voor zijn plek. Ik heb hem ook gezegd van mij hoef je zeker niet weg. Maar mocht een club een bepaald bedrag willen betalen dan kan die nog steeds vertrekken, maar dat geldt voor iedere speler.” Dat laatste geldt dus ook voor Jhon van Beukering. Maar net als in het geval Radomski wil hij de centrumspits behouden voor NEC. ”Voor hem geldt hetzelfde als voor Arek. Traint hard, vecht voor zijn plek. Ik wil hem natuurlijk hier houden maar je ziet de laatste maanden natuurlijk wel; alles is te koop. De voetballerij zit tegenwoordig zo in elkaar dat zelfs ik, en dat bedoel ik niet lullig, hier mag vertrekken voor een bepaald bedrag.”
Het liefst zou de trainer natuurlijk zijn selectie al helemaal rond hebben. Toch wordt er nog driftig gezocht naar een vleugelspeler en een rechtsback. (Op het moment dat dit interview plaatsvond, was Wellenberg nog niet gecontracteerd, redactie).  ”Het is voor mij heel geruststellend dat de club en ik dat hetzelfde zien. Natuurlijk moeten we doorgrijpen maar we kunnen het geld (vooral een club als NEC) maar één keer uitgeven. De posities van rechtsback en vleugelspeler zijn daarbij de belangrijkste. En we hebben, als deze selectie verder in tact blijft, ook niets meer nodig. Dan heb je iedere positie dubbel bezet.”
Zijn voorganger Mario Been stond erom bekend alles over de club te willen weten en te volgen. Volgens veel supporters een pré, volgens anderen een groot nadeel. ”Ik moet zeggen dat ik die fora en internetsites eigenlijk niet lees. Regelmatig vertelt mijn dochter iets maar ik denk dat het soms beter is om het niet te lezen. Dan zou je als het goed gaat wel de krant lezen en als het slecht gaat weer niet. Ik heb ervoor gekozen om dat helemaal niet te doen. Niet omdat het mij niet interesseert maar ook omdat ik er weinig tijd voor heb. Ik heb bijvoorbeeld ook geen contact gehad met Mario Been over de groep of iets dergelijks. Ik wil volledig blanco instappen, mijn eigen mening en visie vormen over de groep.”
Hele mooie dingen
Opgegroeid in Gelderland moet de nieuwe trainer wel een beetje kennis hebben van de derby, of niet? ”Ja, maar bij dat beetje blijft het ook wel. Natuurlijk heb ik de afgelopen weken al veel gehoord dat als we die en die wedstrijd maar winnen het seizoen al een heel eind geslaagd is. Ik ben zelf ooit trainer geweest van VVOG en wij speelden tegen DVS uit Ermelo. Toen zei ik tegen mijn aanvoerder die al tientallen jaren bij de club speelde van ach, de tegenstander is gewoon geel-zwart meer niet. Direct zei hij toen: ‘trainer, hoe kun je dat nou zeggen? Vanaf dat ik acht jaar ben is dat al de vijand.” Ik ben ook opgegroeid in West-Gelderland daar krijg je toch minder mee van zo”n wedstrijd. Ik weet inmiddels wel dat het echt groot is hier.”
Vragend naar een afsluitend woordje heeft de oefenmeester direct een kort relaas klaar: ”Ik ben gek op aanvallend, dominant voetbal. Dat zag je vorig jaar met PSV de tweede seizoenshelft met als absolute knaller die overwinning op Ajax. Ik ga absoluut niet dromen dat dat met NEC ook zo even haalbaar is. Er zullen zeker mindere wedstrijden zijn. Maar als ik de groep zie, de bereidheid en welwillendheid dan denk ik ook dat we ook veel hele leuke wedstrijden gaan spelen. Het zou geweldig zijn als de supporters vierkant achter deze jongens gaan staan want dan zijn ze echt in staat tot hele mooie dingen.”