Geboren in Winssen op 1 mei 1964. Bekend als speler van NEC en nu als technisch directeur. Hij speelde van 1982 tot en met 1996 in ca. 400 wedstrijden als middenvelder en tevens verdediger voor de club. Vanaf 2007 is hij technisch directeur. Sinds de miljoenentransfers van Björn Vleminckx, Jasper Cillessen en in mindere mate Ramon Zomer is Carlos Aalbers enige tijd uit beeld geweest. ForzaNEC.nl zocht de technisch directeur op.  We spraken met hem onder andere over de functionaliteit van besloten trainingen en de vertrekkende assistenten Jack de Gier en Anton Janssen.


Alex Pastoor
Alex Pastoor, die sinds dit seizoen aan het roer staat bij NEC, lijkt nog steeds niet de resultaten te behalen die gewenst zijn. Het voetbal is vaak goed, maar de resultaten blijven uit. “Ik ben tevreden over het functioneren van Pastoor, omdat ik zie dat hij dagelijks hard werkt om alle facetten te verbeteren die van invloed zijn voor het presteren van het team. De resultaten blijven jammer genoeg uit. Uitwedstrijden tegen RKC, Ajax en thuis tegen Roda JC waren ver beneden de maat, maar in de meeste wedstrijden hebben we het goede spel niet in resultaat kunnen omzetten”, aldus Aalbers.

Over de besloten trainingen is vaak veel te doen onder de supporters. Vooral supporters die bijna dagelijks naar de training gaan, vinden het maar niks. Aalbers is het eens met de beslissing van Pastoor. “Je speelt om te winnen. Als een besloten training daarbij helpt voor een eventueel beter resultaat, dan gaan wij besloten trainen. Je probeert elke week alles te geven voor het beste resultaat. Je moet alles optimaal benutten. Als de trainer vindt dat besloten trainingen hierbij helpen, dan doen we dat.”

Spitsen
Dit seizoen huurt NEC Género Zeefuik van PSV. Na zestien competitiewedstrijden en drie bekerwedstrijden in het shirt van NEC scoorde de spits echter niet (het interview werd vóór de wedstrijd tegen FC Twente afgenomen, red.). Dit tot veel teleurstelling van sommige supporters. Als aanspeelpunt is Zeefuik wel erg belangrijk. Met zijn goede balaanname en balvastheid is hij erg belangrijk voor het team van Pastoor. Concurrent Melvin Platje maakte in 21 wedstrijden, waaronder veel invalbeurten, vijf doelpunten. De andere spits die NEC heeft, scoort dus wel. “De eindbeoordeling van een spits is uiteindelijk natuurlijk wel het aantal doelpunten. Het voetbal van Género is boven gemiddeld. Als je scoort ben je de held en doe je dat niet wordt je daarop afgerekend door de supporters”, aldus Aalbers. NEC vindt de ontwikkeling van Zeefuik goed en zal aan het einde van het seizoen het rapport opmaken. Het is echter niet bekend wat de plannen van PSV met Zeefuik zijn. De bonkige spits heeft nog een contract tot medio 2013 bij de lichtstedelingen.

Spits Rick Ten Voorde is door NEC voor dit seizoen verhuurd aan RKC. Na 22 wedstrijden heeft hij zes doelpunten gemaakt. NEC wil vooralsnog graag met Ten Voorde verder. “We gaan binnenkort met Rick evalueren en vooruit kijken naar volgend seizoen. Hij heeft nog een doorlopend contract dus in principe keert hij volgend seizoen gewoon terug bij NEC. Rick heeft vorige zomer aangegeven liever ervaring op te doen in de Eredivisie in plaats van minuten te maken bij het beloftenteam van NEC. Dit was ook wel wat wij zelf in gedachten hadden. Ik denk dat het uiteindelijk een goede keuze is geweest om hem te verhuren.”

Interesse is er nog steeds voor Danny van den Meiracker, spits van Topklasser Spakenburg. Na een proefperiode wilde NEC de spits graag vastleggen maar door de hoge vraagprijs van Spakenburg waar NEC niet mee akkoord ging viel de transfer in het water. “Onze interesse is er nog steeds, omdat wij potentie in hem zien. Spakenburg had echter een prijs in gedachten die ver boven onze gedachten lag.” Overigens laat Aalbers weten dat de 22-jarige spits in de zomer niet transfervrij is. Spakenburg heeft namelijk nog een eenzijdige optie voor verlenging op de  maker van achttien goals in de Topklasse Zaterdag.


Vertrekkende assistenten

Afgelopen week werd bekend dat er maar liefst twee assistenten van Pastoor zullen vertrekken bij NEC. Jack de Gier is naar toe aan een nieuwe uitdaging en Anton Janssen gaat een avontuur aan bij FC Oss. Aalbers vindt het vertrek van De Gier erg jammer, maar toont wel begrip. “Iedereen maakt zijn eigen keuzes. Hij is nu twee jaar assistent en trainer van de beloften bij de wedstrijden. Hij heeft echter geen eigen team, wat hij wel wil. Jack wil graag op eigen benen staan en verantwoordelijk zijn voor zijn eigen team.”

Anton Janssen kreeg een concreet aanbod. FC Eindhoven, FC Den Bosch en FC Oss lonkten naar zijn diensten. De keuze van Janssen viel op FC Oss. “Anton was al wat langer trainer bij de jeugdopleiding van NEC. Na een periode bij de beloften van PSV volgde hij vorig seizoen de opleiding ‘Coach Betaald Voetbal’. Na een jaar als eindverantwoordelijke bij VV Gemert in combinatie met parttime assistent bij NEC wil hij nu graag nog een stap omhoog doen. Hij vindt dat dit bij FC Oss zeker moet lukken.”

Onder bezoekers van ForzaNEC.nl bestaat het vermoeden dat Ron de Groot ontevreden zou zijn over zijn rol naast Pastoor. Aalbers herkent zich daar niet in.

Samenwerking met FC Oss
Het loopt niet goed bij de beloften van NEC/FC Oss. Na een eerste seizoenshelft waarin nul punten werden behaald, is de opmars echter ingezet. Na zeventien wedstrijden staat het team van Jack de Gier op tien punten, maar staat nog altijd op de laatste plaats in de competitie. Het team won afgelopen week wel in Rotterdam met 0-1 van Jong Feyenoord/Excelsior. Aalbers heeft een verklaring voor het feit dat NEC sinds het seizoen 2010/2011 niet meer met een vast beloftenteam speelt. “Er zijn jaarlijks zo’n vier talenten die de potentie hebben om binnen een aantal jaar basisspeler te zijn. Dit is ons criterium omdat we jaarlijks serieus  geld in de opleiding  investeren. Dan heb je ook spelers als Navarone Foor en Bram Nuytinck die er echt bovenuit stijgen en ook al vaker in de basis staan. Nuytinck is zelfs al een vaste basisspeler. Eigenlijk hopen we per jaar één zo’n speler te hebben. Dan heb je dus nog geen volledige selectie om mee te kunnen spelen als beloftenteam en zou je dus nog andere spelers moeten halen om dat team compleet te maken en dat willen wij gewoon niet.”

Groeibriljanten
Foor is één van de spelers die pas sinds het huidige seizoen bij de eerste selectie zit. De jeugdspeler is sindsdien al vaak van waarde geweest voor het team van Pastoor. Met enkele basisplaatsen en goede invalbeurten laat Foor tot nu toe een uistekende indruk achter. Aalbers is erg blij met de ontwikkeling van de jongeling. “Navarone was in de jeugdopleiding al een talent die er bovenuit stak. Ook in de eerste selectie ontwikkelt hij zich nog steeds goed. Als hij deze lijn doortrekt, is een basisplaats voor volgend seizoen als aanvallende middenvelder haalbaar. Dit seizoen heeft hij ook al enkele basisplaatsen gehad.”

Een andere speler die ook bij Aalbers opvalt is Pavel Cmovs. “We hebben hem twee jaar geleden uit het tweede elftal van Slavia Praag gehaald en direct gestald in de Jupiler League bij BV Veendam. Daar heeft hij zich goed ontwikkeld en dit seizoen is hij ook van waarde geweest voor het team in de wedstrijden waarin hij speelde.”

Ook Kevin Conboy is een nieuwe naam dit seizoen. Hij kwam in de zomer over van het Deense Esbjerg fB. “Wij scouten veel in Scandinavië, met name Denemarken vind ik zelf interessant omdat de competitie en de cultuur veel op die van Nederland lijkt. Esbjerg degradeerde op dat moment naar de Tweede Divisie van Denemarken en wij waren nog op zoek naar een speler die als linksback uit de voeten kan en wanneer nodig als linker centrale verdediger. Op dat moment hebben we € 250.000 betaald voor hem. Hij heeft dit seizoen stappen gemaakt. Eerst kwam hij als back-up voor Remy Amieux, maar al snel veroverde hij een basisplaats. Zelf vind ik hem een van de beste linksbacks in Nederland.”

Aflopende contracten
Een aantal spelers van NEC heeft een aflopend contract, waaronder Nathaniël Will, Zoltán Szélesi en Krisztián Vadócz. “In het contract van Will zit een eenzijdige optie om het contract met twee jaar te verlengen. De contracten van Szélesi en Vadócz lopen af. We zullen binnenkort met deze en andere spelers gaan praten”, aldus Aalbers.

Van twee spelers is in ieder geval al duidelijk dat ze volgend seizoen niet terugkeren bij NEC. John Goossens vertrekt naar Feyenoord en Lasse Schöne heeft aangegeven een nieuwe uitdaging aan te willen gaan. NEC heeft zich bij de keuze van Schöne neergelegd.

Ambitie Aalbers
In anderhalf uur tijd werd menig carrièrepad besproken, hoe zit het eigenlijk met die van de TD zelf? Lachend laat hij weten wel open te staan voor Chelsea en dergelijke clubs. “Maar serieus, ik ben daarin niet zo’n planner. Heb ook geen route uitgestippeld dat ik over een paar jaar bij een andere club wil zijn. Zelfs een terugkeer naar het zakenleven (Aalbers bekleedde onder andere een directiefunctie bij McDos, red.) zou ik nooit helemaal uitsluiten. Maar mijn hart klopt voor het voetbal en zeker ook voor NEC.”