Het afgelopen seizoen was het meest roerige onder zijn verantwoordelijkheid als technisch directeur. Een trainer die onverwacht opstapte, onzekerheid over lijfsbehoud en diverse strubbelingen met spelers. ForzaNEC sprak na het veelbesproken seizoen met Carlos Aalbers. “Veel dingen heb je niet in de hand.”

Het seizoen begon met de werkweigering van Saidi. Vervolgens zijn Tshibamba en El Kabir weggestuurd. Op disciplinair gebied heb je je handen vol gehad. Schortte het niet aan de begeleiding van deze spelers?
“Fysiek en tactisch hebben we alles goed voor elkaar binnen de club. Ik vind wel dat er op het gebied van mentale begeleiding veel winst te boeken is. Dat is één van de punten waar volgend seizoen budget voor vrijgemaakt zal worden. Maar dan nog gaat het om bewustwording van de speler en de bereidheid om zijn eigen gedrag te veranderen.”
Is het type coach dan niet belangrijk? Met Lodeweges trok je een trainer aan die meer afstand nam, Vloet is een trainer die kort op de selectie zit.
“Natuurlijk speelt dat mee, maar dan heb je het over de werkwijze. Bij NEC past hard werken, discipline en we zijn een warme club. We hebben een jonge selectie met tien spelers tussen de 19 en 25 jaar. Dat is ook de rol van de club: jonge spelers aantrekken, laten ontwikkelen en trachten te verkopen. Dit zijn enkele punten die in het profiel van een trainer terugkomen die je zoekt en het schaap met de vijf poten bestaat niet.”
Ben je niet in de fout gegaan met het aantrekken van Lodeweges?
“Dat is achteraf makkelijk zeggen. Dwight is een ervaren trainer die het goed bij PSV heeft gedaan. Na het vertrek van Huub Stevens heeft hij met een moeilijke spelersgroep goed gepresteerd. Daar haal je veel informatie over binnen en dan maak je de keuze dat hij de man voor NEC wordt. Het is ook zo dat het de conclusie van Dwight is geweest dat hij niet de juiste man op de juiste plek was. Wij hebben die beslissing niet genomen.”

Dan Youssef El-Akchaoui, die op een vreemde manier weggaat. Wat is er nu daadwerkelijk gebeurd?
“Via zijn zaakwaarnemer vernam ik dat hij ontevreden is over zijn situatie bij de club en of er wellicht kansen waren om in de winterstop verder te kijken. Ik heb daarop Youssef tot twee keer toe uitgenodigd voor een gesprek en daar is hij niet op ingegaan. Ik wilde met hem over de situatie praten en aan de hand van de uitkomst van dat gesprek samen tot een oplossing komen.”
Maar waarom is hij niet afgelopen zomer verkocht?
“Er is nooit een club geweest die interesse heeft getoond. Ook Feyenoord niet. Youssef heeft een hele lange periode goed gevoetbald bij NEC. Als er voor een speler van 28 jaar negen ton (zijn gelimiteerde transfersom) was geboden dan was hij gewoon verkocht.”
De omgekeerde wereld is dat hij nu een transfervrije status heeft. Door zijn weigering om tot een oplossing te komen, kan hij gratis vertrekken.
“Het team gaat boven het individu. Op dit moment is nog niet bekend wat Augsburg wil. Hij heeft daar een half seizoen gespeeld, ze kennen hem dus en ze mogen hem transfervrij overnemen. Youssef heeft een tijd lang goed gespeeld bij NEC. Op een gegeven moment is het spaak gelopen, maar dan wil ik wel een respectvolle oplossing. Dat was niet mogelijk en dan maken we een keuze die het beste is voor het team. Die keuze was dat Youssef buiten de basis valt. Het gevolg daar weer van is dat in die rol zijn salaris op de begroting drukt. Voor het bedrag dat vrij kwam uit de verhuur aan Augsburg hebben we Sarpong en Heubach kunnen halen.”
Vervolgens trek je dan Jeroen Heubach aan. Met alle respect niet de jongste verdediger.
“Leeftijd zegt niet alles, want dan zouden we al enkele jaren terug afscheid van Patrick Pothuizen hebben moeten nemen. De beweegredenen zijn: het moet binnen het financiële plaatje passen en welke spelers zijn beschikbaar. We staan op dat moment 17e en hebben ook routine nodig. Er komen als je onderaan staat hele andere dingen kijken dan alleen goed kunnen voetballen. Met name als je de eerste wedstrijd dan thuis tegen Vitesse speelt, waar veel druk op de ketel staat. We hebben Heubach een aantal keren bij Jong FC Twente zien spelen en ook Europees had hij nog tegen Steaua Boekarest prima gespeeld. Op dat moment dus fit, alleen ontbrak het wedstrijdritme.
Vervolgens is er dan de opmars van Bram Nuytinck na een blessure van Heubach. Bram viel voor de winterstop in tegen FC Groningen en dat gaf al veel vertrouwen. Hij maakt vervolgens een geweldige ontwikkeling door, die we eerlijk gezegd niet in dit tempo hadden verwacht. De trainer kiest dan voor Bram. Op dat moment in december moet je een keuze maken. Dat het achteraf ongelukkig is klopt, maar aan de andere kant hebben we wel de goede ontwikkeling van Nuytinck. Dat hebben we ook met Heubach besproken. Die baalt er ook van, maar begrijpt dat de trainer dan ook voor Nuytinck kiest.”
Ga je volgend seizoen op zoek naar een linksback voor de basis?
“In principe gaan we op zoek naar een linksback die er direct staat. We hebben alleen Bram die linksback kan spelen. We willen alle posities dubbel bezet hebben. Bram kan ook centraal spelen.”
Was het nu zo moeilijk om Pothuizen voor NEC-Ajax mee te delen dat hij geen nieuw contract zou krijgen? Wat is er in de tussentijd gebeurd?
“Afgelopen periode was het lang onduidelijk wat het financiële budget voor volgend seizoen zou worden. Dat wordt iedere week duidelijker. Dat speelt mee en we moeten nu nóg kritischer zijn. Daarnaast moet je deze situatie lostrekken van het hele seizoen. Na de emoties van alle wedstrijden het rustig gaan bekijken. In de laatste weken hebben we gezien dat Mark Otten goed op de weg terug is. Hij doet het goed bij Jong NEC, deed het goed het laatste half uur tegen Ajax. Er staan met Otten en Rens van Eijden spelers die goed zijn voor de Eredivisie. Pothuizen heeft het heel goed gedaan en speelde meer wedstrijden dan aanvankelijk de bedoeling was. Het was een hele moeilijke beslissing.”
Krijgt hij nog een functie binnen de club?
“Hij gaat eerst naar De Treffers. Patrick is een echte liefhebber die nog een jaar wil voetballen. In de tussentijd kijken we wat Patrick voor de club kan doen. Hij heeft een geweldige staat van dienst.”
 
Pothuizen, Radomski en Burgzorg moeten weg. Komt Wesley Verhoek?
“Op namen ga ik niet in. We willen ons in iedere linie versterken en alle posities dubbel bezet hebben.”
Dan zijn er nog de aflopende contracten van Schöne, Davids, Sibum en Otten. Het beleid is toch om óf te verlengen óf te verkopen?
“We zullen eerst ons huidige budget moeten aanwenden voor nieuwe spelers. Daarna gaan we met de huidige spelers om de tafel of er moet een verkoop plaatsvinden. Lasse heeft nog een jaarcontract plus een optie van nog een jaar. Daarnaast is het zo dat door de financiële crisis in het voetbal de transfermarkt is ingestort.”
Kijk eens kritisch terug op het afgelopen seizoen.
“We hebben als NEC niet naar verwachting gepresteerd. Veel dingen heb je niet in de hand. Lasse Schöne scheurt zijn kruisband af na twee wedstrijden. Mark Otten mis je een heel seizoen. Bas Sibum is er een half jaar uitgeweest. John Goossens, Saidi en Niels Wellenberg mis je drie maanden. Er zitten constant 5 á 6 basisspelers op de tribune. Een ploeg als Heracles kon afgelopen seizoen ruim 10 keer in dezelfde opstelling spelen. Volgens mij hebben wij drie keer een goede bankbezetting gehad. Dat is afgelopen jaar extreem geweest en voor een club als NEC is dat moeilijk op te vangen.
Als ik kritisch naar mijzelf kijk, gaat het uiteindelijk toch om het resultaat. De verwachtingen waren hoog door de nieuwe aankopen en hebben de spelers die je hebt gescout niet volledig voldaan aan de verwachtingen binnen het team. Individueel hebben ze allemaal hun kwaliteiten, anders zit men niet bij de diverse nationale selecties, maar ik stel mezelf de vragen ‘hebben we niet teveel jeugdige spelers, wat hebben we gemist in de samenstelling van de groep, hoe kunnen ze samen beter renderen?’ Daar ben ik eindverantwoordelijk voor. Dat moet beter.”
Lees je de kritieken op de forums en internetsites?
“Het was een moeizaam en teleurstellend seizoen, waarin ik begrijp dat supporters ook teleurgesteld zijn. De kritieken lees ik al twee jaar niet meer, op geen enkele website. Ik sta open voor kritiek, maar vind dat er mensen beschadigd worden. Omdat veel mensen het lezen, wordt er wel een mening gevormd. Veel mensen kijken de websites juist om de reacties. Daar worden mensen door beïnvloed. Ik weet nu na drie jaren wat Leen Looyen bedoelt met de Kop van Jut. Succes kent vele vaders. Als het slecht gaat, is de directie de Kop van Jut.”

Wat klopt er van het gerucht dat Vleminckx aan Club Brugge is aangeboden? Willen jullie van hem af?
“Ik werd er door jullie die zaterdag op gewezen. Totale onzin is het. Heb de zaakwaarnemer gebeld en ook hij begreep het niet. Immers Brugge had ook vorig jaar interesse in Björn en kennen hem. We zijn niet ontevreden over hem, maar hij kan beter en de prestatie is niet in verhouding tot de transfersom. Daar kan Björn niets aan doen want de markt bepaalt dat en hij heeft een normaal NEC salaris. Hij heeft acht goals gemaakt, een aantal in de beker en 5 á 6 assists op zijn naam staan. De aanvoer naar hem moet volgend jaar ook beter zijn. Niet alleen van de buitenspelers, ook middenvelders en backs kunnen voorzetten geven.”
Zijn de verwachtingen niet te hoog door de hoge transfersom van Vleminckx?
“Ik kijk naar het totaalplaatje, kijk naar de combinatie dat bijvoorbeeld jonge spelers als Rick ten Voorde, Lasse Schone, John Goossens, Erton Fejzullahu en Rens van Eijden samen 1,6 miljoen euro hebben gekost. Maar ik denk er wel over na of zo’n transfersom wel bij de club NEC past.”
Volgend jaar moet er bezuinigd worden, maar er moet ook een nieuwe assistent-trainer komen. Waarom?
“Volgend jaar gaan we met één selectie werken met ongeveer 30 spelers. Jong NEC komt als trainingsgroep te vervallen. Dan heb je toch drie trainers nodig. Met name ook omdat we steeds vaker over gaan op het specifieke maatwerk, het individuele begeleiden en trainen, videoanalyses, voedingprogramma’s. Wat dat betreft hebben we een visie waarin de club en ik geloven en we waarmee we ver zijn in Nederland.”
Wat klopt er van de geruchten dat er binnen het investeringsfonds strubbelingen zijn?
“Wat de onderlinge strubbelingen zijn, is mij niet bekend. Wat ik wel weet, is dat de investeerders net als iedereen ook teleurgesteld zijn in het afgelopen seizoen. Wat ik ook weet is dat er de afgelopen drie jaar voor 7,5 miljoen euro aan transferinkomsten is geweest. Hierover is een rendement van bijna 25% uitgekeerd aan de investeerders. Daarnaast is er voor 5 miljoen euro ingekocht en hebben de investeerders hierover nog de afgesproken rechten. Dat is een heel goed rendement.”
Zijn ze bereid om ook volgend jaar weer te gaan investeren?
“Zoals ik het nu weet, niet. De hele economie staat onder druk.”
Hoe kijk je aan tegen de financiële situatie van de club op dit moment?
“Wij hebben een zevenjarige analyse gemaakt. Bijna jaarlijks zijn we geld tekort gekomen in de exploitatie. Door transacties met de gemeente, hulp van investeerders, toenemende media inkomsten en transferinkomsten is dat ieder jaar weer afgedekt. We hebben Europees voetbal gespeeld en zijn gemiddeld op de elfde plaats geëindigd. Incidentele baten hebben er toe bijgedragen dat de begroting rond werd gekregen. Dat willen we niet meer, want op lange termijn komt dan de continuïteit van de club in gevaar. We moeten er nu naar streven de inkomsten en uitgaven gelijk te krijgen. Een transfer kan je dan aanwenden om NEC meer op eigen benen te laten staan en wat vet op de botten te creëren.
Het doorgaan van de stadionuitbreiding is dan ook enorm belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de stand van de ranglijst wordt bepaald door je budget. NEC heeft de afgelopen jaren de twaalfde begroting van de eredivisie gehad.”
Wat wordt de doelstelling voor het volgende seizoen?
“We gaan in augustus zeggen waar we klaar voor zijn. Ik weet niet exact welke spelers er bij komen en of er spelers verkocht worden. Ik heb nog steeds het volste vertrouwen in de spelersgroep. Volgend jaar zijn de spelers een jaar verder in hun ontwikkeling en zijn Lasse Schone en Mark Otten terug. Met een aantal juiste spelers erbij en een betere samenstelling van de selectie, vind ik dat er een talentvolle groep staat.”