Twee jaar geleden werd Erik Langedijk, voor velen beter bekend als Schele Daan uut de Krayenhofflaan, met lovende woorden binnengehaald door NEC. Commercieel bloed, creatief, een groot netwerk in Nijmegen en omgeving en een groot NEC-hart waren zomaar wat kreten uit het persbericht dat NEC naar buiten bracht. Wat volgde was een groot interview in De Gelderlander en veelbelovende woorden. Twintig maanden later publiceerde NEC een artikel van twee volzinnen waarin bekend werd gemaakt dat diezelfde Erik Langedijk zou vertrekken. De officiële lezing luidt dat de ondernemer in hem weer naar boven kwam.
Je vertrekt wel weer erg snel nietwaar?
Ik vertrek niet, wel heb ik besloten te stoppen in mijn huidige rol, maar ik heb sowieso mijn opvolger Rob Toussaint beloofd om hem te ondersteunen daar waar nodig en ik wil graag een verlengstuk blijven voor de commerciële afdeling.
Toch heerst het idee dat er meer speelt dan alleen een nieuwe uitdaging in het ondernemerschap.
Ik heb een afweging gemaakt. Het werken bij NEC en daarbij je club steunen is geweldig. Toch kan ik mijn ei niet kwijt in deze rol, misschien ben ik ook wel teveel ondernemer en wil ik te snel maar ik ging in ieder geval twijfelen toen er een mooie zakelijke kans voorbij kwam.
In deze functie ben je veel tijd kwijt aan randzaken rondom de wedstrijden en de interne organisatie. Ik was daardoor ook teveel gebonden aan mijn stoel op kantoor en eigenlijk is er in de huidige organisatie voor de commercieel manager gewoonweg veel te weinig tijd voor waar vooral mijn kracht ligt: netwerken, bouwen, op pad en duwen/trekken tussen de ondernemers. Het klinkt misschien vreemd, maar commercieel kan ik juist meer bijdragen in mijn vrijheid als ondernemer dan in de functie van manager. Ik vind ook dat we niet slagvaardig genoeg zijn en geen echte keuzes durven te maken op verschillende gebieden.
Als ondernemer moet je als geen ander weten wat voor een zaken van belang zijn om te slagen op commercieel gebied. Wat is er bij de huidige organisatie dan niet goed?
Ik kan hier geen kort antwoord op geven dus ga daar maar even voor zitten dan. Het hangt namelijk allemaal aan elkaar vast. Visie, imago, erbij willen horen etc.
Vertel.
Alles valt of staat bij een duidelijke visie en keuzes maken. Als je als bedrijf je doelstellingen helder hebt, ga je een keuze maken hoe je ze gaat realiseren. Bij het voetbalbedrijf is dan belangrijk dat je een duidelijke eigen identiteit hebt en een imago creëert waar zakelijke partijen zich mee willen associëren. Vervolgens moet je heel professioneel te werk gaan. Bij NEC bestaat de helft van de begroting uit commerciële inkomsten. Om het zakelijk netwerk uit te breiden en vooral te behouden moet je veel kwaliteit bieden en er dus ook in durven investeren. Een klein voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de aanpak bij FC Twente. Daar heeft een accountmanager honderd relaties te onderhouden. Bij ons moet de commercieel manager naast zijn ”normale” taken er ook nog 150 relaties bij onderhouden en dan weet je dat je er qua professionaliteit niet alles uit gaat halen. Je moet je als organisatie dan ook serieus afvragen hoe belangrijk vind ik die afdeling nou eigenlijk voor mijn bedrijf? Ik vind dat wij als club veel teveel willen doen en daardoor veel teveel half doen.
Leg dat eens uit. Weinig supporters zullen snappen waar je nu op doelt.
Ik zal proberen het uit te leggen. In mijn ogen begint het allemaal bij de bestuurders van een organisatie. Die formuleren een visie, mooi gezegd die ontwikkelen een ”mission statement” . Simpel gezegd wat willen wij nou eigenlijk en hoe gaan we dat bereiken. Vervolgens moet ”het NEC apparaat” die doelstellingen gaan uitvoeren. Het apparaat is de kantoororganisatie oftewel de uitvoerende personen binnen de organisatie. Met alle respect voor deze mensen maar dat zijn, lullig gezegd, passanten. Of je het nu hebt over spelers, trainers of directie het zijn allemaal uitvoerders die de missie van de club moeten dienen. NEC moet het beleid maken, maar vraag je nou eens af wie is nou eigenlijk NEC? en wat willen wij nou eigenlijk bereiken met de club?
Hoe zie jij het antwoord op die vraag voor ogen?
Er moet voor een duidelijke, herkenbare clubvisie gekozen worden. Je moet echte keuzes durven maken als club in bijvoorbeeld wel of niet zelf jeugd willen opleiden, het positioneren van de club in de regio maar ook in het land, hoe ga je je als club onderscheiden. Daar gaat het om, hoe doen wij de zaken bij NEC anders waardoor wij ons duidelijk onderscheiden in die maffe voetbalwereld. Gaan we meer geld steken in de buitenlandse scouting of gaan we een opleidingssamenwerking aan in het buitenland? Blijven we alleen op Boekhoorn wachten of gaan we zoeken in de markt van externe investeerders? Willen we de volksclub zijn die zich in het hele werkgebied ook sociaal gaat inzetten? Etc. etc.
Ik vind dat we duidelijk moeten gaan definiëren hoe wij willen dat ons werkgebied en trouwens heel Nederland tegen ons aankijkt. Kortom, hoe gaan wij ons als voetbalproduct onderscheiden van de eenheidsworst in Nederland? Op die vraag moet een helder antwoord komen en dat kan op verschillende manieren.
De afgelopen twee jaar is volgens diverse onderzoeken het imago anders behoorlijk verbeterd.
Ja lekker verhaal, omdat toevallig Mario Been het twee jaar goed heeft gedaan. Het ”uithangbord” Mario Been heeft ons imago zeker verbeterd, maar bedenk nou eens hoe we dat vasthouden de aankomende jaren. Je moet je blijven onderscheiden en slechts enkele clubs doen dat. Dat zijn overigens wel de clubs die al een duidelijke keuze hebben gemaakt over hun toekomst, clubs met een visie. Het is niet zo moeilijk hoor, de voorbeelden in Nederland zijn Twente en Heerenveen. Die clubs zijn al jaren bezig met het binden van hun achterban in de hele regio. Die clubs hebben hun toegankelijkheid enorm vergroot door de club breed in te zetten in de maatschappij en tevens het ”wij gevoel” goed te verkopen.
Begrijp me trouwens niet verkeerd, binnen onze club worden nu ook stapjes vooruit gemaakt maar er wordt niet echt gekozen. Qua marketing is er in de persoon van Bas van Rossum echt wel kwaliteit in huis, wat ik echter mis is het brede draagvlak vanuit alle geledingen binnen de club, de boodschap die we met zn allen moeten uitdragen. Wat dat betreft zijn wij nog veel te dorps. Ik krijg het bijna niet uit mijn mond maar ”De Graafschap” heeft zelfs een meer onderscheidende identiteit dan wij.
Dit klinkt als kritiek aan het adres van de huidige directie.
Nee hoor, integendeel, ik vind de huidige directie juist een goed team. Zij werken hard aan de professionaliteit binnen de organisatie en is zeker competent. Er is ook zeker voldoende kwaliteit binnen de club om goed uitvoering te geven aan de werkzaamheden. Daar ligt het ook niet aan, ik mis gewoon de clubvisie. De rode lijn die alle NEC – geledingen gezamenlijk kiezen en vervolgens de  aankomende jaren uitrolt. Als onze algemeen directeur een keer weggaat, moet een clubvisie intact blijven en niet worden gewijzigd. Hans van Delft heeft in de oude structuur de eerste stap gezet om een professionele organisatie te starten, echter dan heb je nog steeds geen clubvisie. Er wordt langzaam afscheid genomen van de ouderwetse verenigingsstructuur maar ik merk wel dat een paar heren nogal eens probeert de zaken binnen de club toch naar hun hand te zetten en naar mijn mening kan dat niet. Ik neem de uitvoerders binnen de NEC – organisatie niets kwalijk, wel de verantwoordelijken daarboven.
Toch zijn er binnen de club veel geledingen die niet als passanten worden gezien. Zou één van deze groepen daar niet het voortouw in moeten nemen.
Kijk waarom er volgens mij nog geen echte clubvisie is ligt in het feit dat de bestuurlijke en adviserende organen niets met elkaar afstemmen. Veel mensen willen erbij horen maar dragen niets bij. De missie slaagt alleen wanneer de neuzen in dezelfde richting staan, en de eilandjescultuur ophoudt te bestaan. Het gaat nooit lukken als het STAK, de Raad van Commissarissen (RvC), de adviesraad, het bestuur van de OSRN etc. niet gewoon met elkaar communiceren. Sterker nog ze kijken elkaar zelfs met de nek aan. Er is bijvoorbeeld nooit gezamenlijk overleg tussen RvC en het bestuur van de OSRN. Ik begrijp daar helemaal niks van. Als wij er bijvoorbeeld voor zouden kiezen om een volksclub te zijn dan moet je daar ook op koersen, oftewel dan moet je ook de Supportersvereniging, de HKN, ForzaNEC, De Trouwe Honden etc. mee laten bepalen wat onze gezamenlijke koers wordt. Dan moet ons hele apparaat ook toegankelijker zijn voor alle fans in de regio. Barcelona met haar socio’s is een mooi voorbeeld.    
Er zijn inmiddels een paar mooie voorbeelden van wat er kan gebeuren als je geen echte clubvisie hebt, kijk maar naar Ajax. Dat is nou echt een voorbeeld van zwalkend wanbeleid zonder visie. Ongelooflijk dat een club als Ajax haar clubbeleid afstemt op een passant, in dit geval de trainer. Feyenoord is trouwens ook een mooi voorbeeld van jarenlang visieloos zwalken. Ik hoop echt voor Mario dat het hem daar goed gaat, maar ik houd mijn hart vast.
Dus je grootste kritiek komt erop neer dat NEC zich niet onderscheidt, een gebrekkige identiteit heeft en geen heldere missie en visie.
Daar komt het wel op neer. En al die zaken zijn nou juist van enorm groot commercieel belang. Waarom denk je dat een grote partij als Univé verzekeringen zich graag associeert met een club als Heerenveen? Dat heeft dus alles te maken met het imago en de visie van zo’n club.
Heerenveen heeft jaren geleden een visie geformuleerd, keuzes gemaakt, een strak marketingplan uitgevoerd,  gekozen voor een onderscheidende manier van scouten en opleiden en hebben de club in de jaren daarna zo goed gepositioneerd dat zij op dit moment als enige provincieclub in Nederland zelfs landelijk fans hebben verworven. Nou mooi voorbeeld zou ik zeggen. Waarom vinden wij nooit een betaalbaar supertalent die na een paar jaar met vette winst wordt doorverkocht? 
Een uitgesproken mening. Die heb je als supporter en voormalig commercieel manager natuurlijk ook over het technisch beleid.
Nou ja een beetje haha, Ook hier vind ik dat het technische beleid moet aansluiten bij de clubvisie. Carlos Aalbers is een prima technisch directeur in mijn ogen die in twee jaar tijd al veel structuur heeft aangebracht in de technische organisatie. Hij legt de lat voor spelers hoger en eist dat zij er alles aan doen om maximaal te kunnen presteren. Toch zijn hier natuurlijk ook nog stappen te maken.
Waar denk je dan aan?
Ik zou kiezen voor een mix van zelf opleiden en spelers halen echter ik zou het wel aandurven om jonge spelers eerder een kans te geven. Ook dat is visie, dat hoort namelijk bij opleiden. Altijd dat korte termijn gedoe. Ik vind dat we te snel ”van ver weg” beter vinden. In Nederland denken clubs uit de middenmoot dat een bankspeler bij een buitenlandse topclub goed genoeg is voor hun club. Dat klopt in theorie ook wel, maar alleen wanneer die jongen gemotiveerd is en het mentaal kan opbrengen. En dat is nou juist erg vaak een probleem voor die jongens, ”dat kunnen opbrengen”. Kijk en als die jongens dan voor heel weinig kunnen komen is het nog de moeite waard om er ”motivatietrainingen” aan te besteden, maar vaak klopt de prijs/kwaliteitverhouding niet en komt er te weinig uit die jongens. Ik denk dat iedereen weet wat ik bedoel als je kijkt naar de afgelopen twee seizoenen bij onze club.
Geef dan een mentaal sterke jeugdspeler een kans zou ik zeggen.
Ook hier geldt weer, wat wil je nu eigenlijk, wat is je visie? Kies je voor opleiden, ga er dan ook helemaal voor. Investeer in de kwaliteit van de scouting en de opleiding en geef talenten een echte kans. Jaarlijks gaat er zoveel geld naar de jeugdopleiding, maar het rendement was jarenlang nihil. Je kunt er ook voor kiezen om te stoppen met opleiden en dat beschikbare geld aan te wenden voor het aantrekken van spelers, dan moet je die koers varen.
Lees het interview met de moeder van Andwele Slory maar eens op Voetbalprimeur. Als pedagoge en sociaal begeleider bij enkele profclubs zegt ze dat er ontzettend veel talent verloren gaat in Nederland. Ik ben het volledig met haar eens. Er is nog zoveel winst te behalen in het voetbal zonder meteen de dikke knip te moeten trekken..
Gaat er zoveel mis dan met de jeugdopleiding?
We onderscheiden ons weer niet. Al die clubs doen hetzelfde. Als je voor opleiden kiest, moet je het zo goed doen dat talenten die niet naar Ajax, Feyenoord of PSV kunnen, er dan direct voor kiezen om naar NEC te gaan omdat ze weten dat NEC het beste alternatief na de top is. Helaas kiezen wij daar schijnbaar niet voor en verkopen wij die boodschap dus ook niet.
Het gaat er bij mij gewoon niet in dat wij zelf niet in staat zouden zijn om op middenmoter eredivisieniveau regionaal talent door te laten stromen naar het eerste elftal. De Eredivisie is geen wereldtop hoor. De laatste jaren zijn eigenlijk alleen Mark Otten en Rutger Worm doorgestroomd en dan houdt het een heel eind op. Joël Tshibamba was schijnbaar niet opgevallen want die kwam ineens vanuit de amateurs aanwaaien.
We hebben zonder de investeerders nooit genoeg eigen middelen om overal te kopen waarom nemen we de opleiding dan niet serieus? Wat ik persoonlijk ook helemaal niet begrijp is bijvoorbeeld dat Nicolas Skverer, als talentvolle keeper, niet of weinig speelt en vervolgens het contract van een (met alle respect) 37-jarige reserve-keeper wordt verlengd. Volgens mij past dat niet echt bij opleiden, wel? Kijk, ik zeg alleen maar als je een keuze maakt, doe het dan ook goed. Kies je voor opleiden laat Wilfried Brookhuis dan ook 100% daar mee bezig zijn en niet ook nog de keeperstraingen er nog naast doen.
En de scouting dan?
Zeker een belangrijk item. Ik denk dat ook daar nog veel te winnen is. Ik vind dat er veel meer geïnvesteerd moet worden in de kwaliteit van het hele scoutingsapparaat. Ik moet soms echt lachen als ik bepaalde scouts hoor oordelen dat een speler te weinig kwaliteit heeft, zou best kunnen hoor maar laten wij eerst eens even kijken naar de kwaliteit van de scout zelf zou ik zeggen.
Door jouw achtergrond word je altijd gelinkt met Marcel Boekhoorn. Heeft jouw vertrek uit deze functie nog consequenties voor de link Boekhoorn met NEC?
Nee hoor. Marcel is stevig aan boord, daar zag je onlangs nog het bewijs van. Die zal de club ook nooit laten vallen. Natuurlijk zijn er de afgelopen jaren ook problemen geweest maar ook hij wil vooruit kijken. Vroeger stonden we allemaal te blèren op de Eastside en nu tussen de bitterballen, haha. En natuurlijk vragen mijn maten en ik bijna dagelijks aan hem wanneer hij de club nou eens overneemt maar hij zal dat pas doen wanneer hij er zelf aan toe is. Marcel is ongrijpbaar in dat soort dingen, maar ik ben er van overtuigd dat hij er ooit zal instappen en het verschil gaat maken in Nederland. En in de tussentijd moeten wij ervoor zorgen dat de club keuzes maakt en een enorm voetbalbolwerk in de regio gaat worden. Wellicht zorgt Marcel dan nog eens voor de slagroom op de taart.
Uit alles blijkt dat je het beste met de club voor hebt. Dit relaas klinkt soms als dat van een supporter.
Ja sorry hoor, ik ben op de eerste plaats ook gewoon supporter, al 46 jaar! Ik ben een lolbroek maar ik heb ook een mening over hoe we met de club verder moeten. Ik spreek vanuit mijn hart en niet iedereen hoeft het met me eens te zijn maar zonder duidelijke visie blijven we slingeren en ik wil graag dat ook over 100 jaar iedereen in Nederland onze club herkent aan haar duidelijke frisse identiteit.
Kan NEC nog doorgroeien in de huidige Goffert?
We zitten nu in een te klein jasje, zijn elke week uitverkocht en dus kunnen we niet doorgroeien. Ik hoop dat de gemeente Nijmegen snel een besluit neemt want als onze omzetcapaciteit achterblijft haken we echt af. Dan kun je op den duur betaald voetbal in Nijmegen op je buik schrijven. Ik beloof de supporters bij deze dat als er signalen komen dat het fout dreigt te gaan met de uitbreiding van het stadion ik actie ga ondernemen. Dan trek ik de witte jas weer aan en gaan we met z’n allen naar het gemeentehuis. Het is echt erop of eronder wat dat betreft. Dat moet iedereen beseffen! Ik wil niet meer terug naar de onderkant van de eredivisie, ik ben te vaak getuige geweest van degraderen en promoveren in het verleden.
Ik hoor in de wandelgangen dat jij en Ton van Gaalen (voorzitter OSRN) door een aantal voorname sponsoren worden voorgedragen als nieuwe leden van de raad van commissarissen, klopt dat?
Mwa, ik heb wel iets gehoord.
Voel je daar wat voor?
Ik ga daar niet over, ik gaf al aan dat ik mee blijf helpen om de commerciële plannen uit te werken, ik blijf erbij dat er een clubvisie voor de lange termijn moet komen, als ik in de uitvoering in zo’n functie kan bijdragen zeg ik geen ”nee”.