De winterse transfer window is bijna ten einde. Veel oud-NEC’ers hebben een nieuwe club kunnen vinden. NEC heeft een vrije speelweek, een mooi moment om te kijken naar diverse oud-NEC’ers over de hele wereld in onze rubriek Hoe Gaat Het Met. Met in deze editie onder andere aandacht voor Arno Arts die een nieuwe club heeft en Robin Buwalda en Mihai Roman die met gezondheidsproblemen kampen.

Maar om te beginnen gaan we wat noordelijker in Nederland. Aanvaller Randy Wolters heeft daar namelijk een nieuwe club gevonden. De Leidenaar gaat komend half jaar voetballen voor Telstar. Bij de club uit Velsen gaat de aanvaller weer samen spelen met middenvelder Tom Overtoom. Zij speelden tussen 2018-2020 eerder samen bij de club uit Keizersstad. Overtoom is als regisseur van het elftal een belangrijke pion voor de ploeg van Andries Jonker. John Goossens trainde reeds een maand mee nadat zijn contract bij ADO den Haag werd ontbonden. Telstar wilde hem graag hebben, maar de middenvelder heeft aangegeven zijn professionele loopbaan voorlopig niet voort te zetten.

Wolters kende in Nijmegen een uitstekende band met spits Ferdy Druijf. Er komt een vervroegd einde aan de uitleenbeurt van Druijf bij KV Mechelen. De spits onderhandelt met een Oostenrijkse club, al is ook een terugkeer naar AZ niet uitgesloten.

Melvin Platje zal soms ook wakker worden en niet precies weten waar hij is. In de afgelopen jaren voetbalde hij in onder meer Frankrijk, Duitsland, België, Nederland en Indonesië. In het laatstgenoemde land maakte hij recent een transfer van Bali United naar Bhayangkara. De spits stelde zich voor aan de fans van zijn nieuwe club door in zijn debuut twee keer te scoren.

Patrick Joosten speelt de rest van het seizoen in het shirt van SC Cambuur. De 25-jarige Joosten kwam dit seizoen in tien van de achttien wedstrijden van FC Groningen binnen de lijnen. Dat was wel met name als invaller; hij stond maar drie keer in de basis. De aanvaller wordt voor een halfjaar gehuurd van de club uit het hoge noorden, zonder optie tot koop.

Zian Flemming wordt opnieuw gevolg door een club uit het Engelse Championship. Na de interesse van Nottingham Forest afgelopen zomer is het nu Millwall FC dat de aanvallende middenvelder wil overnemen van Fortuna Sittard. Een eerste bod vanuit Londen is afgeslagen door de Eredivisionist. Zoals Forest eerder niet kon voldoen aan de eisen van Fortuna, weet nu ook Milwall dat de Amsterdammer niet eenvoudig opgehaald kan worden. In Zuid-Limburg is de voormalige jeugdspeler van Ajax uitgegroeid tot één van de belangrijkste spelers. In 48 wedstrijden voor Fortuna was Flemming goed voor zeventien goals en tien assists.

Maarten Paes, die na de kerstvakantie te horen had gekregen dat hij zijn basisplaats bij FC Utrecht kwijt was, heeft eieren voor zijn geld gekozen. De Nijmeegse-goalie vervolgt zijn carrière in de Major Soccer League. FC Utrecht verhuurt de doelman aan FC Dallas met optie tot koop.

Verdediger Mikael Dyrestam was de Afrika Cup iets te positief begonnen. De voormalig Zweeds international die trouw is gebleven aan Guinée testte positief op corona. Inmiddels heeft de verdediger toch nog wat wedstrijden kunnen spelen in de Afrika Cup. Helaas voor Dyrestam werd zijn land al in de achtste finales uitgeschakeld door Gambia.  

We blijven nog even bezig rondom de Afrika Cup. Kevin Mayi is met zijn land Gabon uitgeschakeld in de laatste zestien. Gabon verloor op strafschoppen van Burkina Faso met 7-6. Zo kan Mayi terug naar zijn club Denizlispor om zijn club te redden van degradatiezorgen. Zijn team staat achttiende in de 1. Lig van Turkije op vier punten achterstand van de ‘veilige’ plaats.

De Tsjech Josef Kvida, die momenteel uitkomt voor FC Pafos uit Cyprus, is recent in het huwelijksbootje gestapt. We wensen Josef en zijn vrouw veel geluk en liefde in hun huwelijk. Josef vormde in Nijmegen geregeld een centraal duo achterin met Robin Buwalda, die via zijn sociale mediakanalen liet weten dat hij in september jl. een verwaarloosde hersenschudding had opgelopen. Sindsdien was de Leidenschendammer niet meer te zien op het voetbalveld in Finland. Het plan van Buwalda is om volgend seizoen terug te komen op het veld, maar dat hij voorlopig rust moet houden is een gegeven.

Mihai Roman had kende ook een lastige periode. De spits kampte met hartproblemen en bleef bijna twee jaar weg van het veld. Op 27 oktober 2021 keerde Roman na die pauze terug op het veld bij Universitatea Craiova. De spits en laatstgenoemde club hebben later, in goed overleg, besloten om het contract te beëindigen. Nadat zijn contract ontbonden was heeft de Roemeense spits weer getekend bij rivaal FC Botoşani, waar hij eerder gespeeld heeft. De spits is daar ploeggenoot van een andere Mihai Roman van 37.

Middenvelder Jaino Bikel is uitgeleend door Vancouver Whitecaps FC aan de Italiaanse Serie B-club LR Vicenza, met een optie tot koop. De 26-jarige Bikel startte 39 van zijn 46 wedstrijden in de basis voor de Whitecaps, waarin hij zowel één doelpunt als één assists noteerde. LR Vicenza staat momenteel 20e in de Serie B, aan Bikel de taak zijn nieuwe club uit Italië weer hogerop te brengen.

Mosta FC heeft de Nijmeegse Youri Loen weten te contracteren. ‘The Blues’ waren op zoek naar handhaving op het middenveld, die ze hopen te vinden in Loen. Loen doorliep de jeugdrangen van SV Orion voordat hij naar NEC verkaste. Bij NEC stond de middenvelder onder de hoede van Alex Pastoor. Pastoor is vlak voor de winterstop trainer geworden van Almere City. De ploeg uit Flevoland staat nog steeds laatste in de KKD en wist onder Pastoor nog niet te winnen.

Bijna negentien jaar na zijn vertrek als speler keert Arno Arts terug bij FC Utrecht. De 52-jarige Groesbekenaar gaat in de Galgenwaard aan de slag als techniektrainer. Oud-middenvelder Arts speelde het grootste gedeelte van zijn carrière bij NEC. Ook was Arts vanaf 2008 vijf jaar trainer in de Voetbal Academie NEC/FC Oss. Hij trainde daar vier jaar de A1 en één jaar de B1.

Foto’s: Rob Koppers